Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕ

развитку само шкоди. Услед тога (а и других узрокај у неким крајевима, н. пр. у Француској становништво се све мање множи. Отуда се изводи како народи западне Јевропе и њихова култура ступају у период старости, и како се приближује време, када ће их нестати с лица земље.

Међутим сва је ствар у томе, што се физичком васпитању на практици — не даје место које заслужује. Да би се уверили да је тако, ваља само погледати на Ипглеску, која се и у овом погледу разликује од континента.

Прве године свог живота дете инглеско проводи у нарочитој детињој соби. Ту оно спава, једе, воза се, игра. Децу сваки дан купају у хладној води. Одело је дечје просто, подесно и кончано. Деца у одређене часове једу засебно од одраслих, а храна им је проста. Дуго времена деца никако не добијају кафу, чај, вино и др. пића. Већи део дана проведу на чистом ваздуху — у пољу или башти. Нарочито је карактеристично, да деца не живе животом одраслих. Не једу све што одрасли и не слушају њихове разговоре, већ живе својим сопственим животом. Истина је да при оваквом васпитању дечко дуго остаје прост, наиван, живахан и искрен, али у њему су зачетци снажног и свестрано развијеног човека.

Телесна вежбања у Инглеској се цене као чистоћа или дијета. Не само деца, већ и одрасли у слободном времену одају се са свом вољом играма на слободном ваздуху. Свуда, по целој земљи, има просторија одређених за. њихове народне игре. При увођењу разних телесних вежбања. Инглези су били предузимљиви и издржљиви као и у свему другом. И благодарећи томе, у неколико су изменили карактер народни. Пре 50 година народ је инглески био чувен са своје грубости и пијанства. Преображај се отпочео у вишим класама, и мало по мало прешао и у ниже редове. Данас је атлетизам ушао у моду. Физичка су вежбања уништила склоност сувишностима, у јелу и пићу. А народне игре инглеске имају и моралног утицаја, пошто су оне одлична школа за разгијање ладнокрвности, решителности, дисциплине, смелости, предузимљивости и других врлина.

После тога писци говоре, шта би у Русији требало радити за Физички развитак деце.

Осим три наведена чланка, у овој се свесци још налазе „Разне ситне вести.“

УЧИТЕЉ 2!