Učitelj

УЧИТЕЉСКИ ДОМ 399

и интерес несигуран код приватних дужника. Ни једно удружење нема рачуна да свој капитал предаје у руке поједицаца, и да се излаже могућности штете. Сем тога што се штета може појавити од дужника, у таквим приликама, кад је капитал покретљив, цело имање удружења, редовно је остављено савесности појединаца, а међу људима нису ретки случајеви несавесног управљања, расипања и немарљивости. Остаје дакле као најбољи начин овај, да се цео капитал претвори у какву грађевину. У Београду многе грађевине вуку и по [09 интерева, а кад би се узео у рачун и плац, који удружење добија од општине (или који би добило од државе) онда би одмах грађевина имала два пут већу вредност, па нека би онако, као што многи трговци рачунају и на плац и на утрошени капитал вукла 6"), ренте, опет би на капитал удружења ишло 19", јер је плац као половина вредности бесплатан. Дакле и у најгорем случају, када би грађевина вукла само 6", ренте, она би доносила, учитељском удружењу преко 10", интереса. Ето за то сам ја мишљења да треба подићи Учитељски Дом.

Појавила се била мисао код „Пожаревачкога збора“, да овај дом буде конвикат за учитељску децу. И преко „Учитеља“ ово је питање у томе правцу расправљано, али сви увиђавнији учитељи знају, да је та мисао шимера. Између многих махна такав учитељски дом има као наглавније ове:

1. Што за 100—900 ђака, који би ве васпитавали, хранили и одевали у дому, треба толико послужитеља, наставника, просторија, да би трошкови, који се нинако не би могли контролисати, за неколико година појели цео капитал.

2. Шта би се све просторије од дома морале жртвовати на стапове ученика, наставника, послужитеља и т. д. те би цео капитал удружења остао без ренте.