Učitelj

ШКОЛА И ШКОЛОВАЊЕ У НИШУ ДО ОСЛОБОЂЕЊА 455

+

подељени на неколико гомила (група) и свака је учила друго. Тиме се већ ишла на те, да сви ђаци једног разреда уче једно исто.

Овај бољих ђачки успех у овог учитеља, место да задовољи Нишлије, он их напротив озловољи и породи код многих ђачких родитеља мржњу и негодовање на Спиридона. По свој прилици ову мржњу и негодовање подпиривали су и подржавали попови, којима је Спиридон преотео школу, а они неумејући да му другим путем доскоче, ударе у оговарање и подметање. Ова мржња неких Нишлија који су заступали попове или Спиридона, пређе чак и на децу поповске и спиридонове школе, тако, да су се ђаци једне и друге школе, чим се сретну на улици грдили, тужили и издевили један другом имена.

Да би овој завади стао на пут и да би код Нишлија задобио већега утицаја, Спиридон као паметан човек ожени се једном при. лично богатом удовицом, Нишликом, те тако постане и турски поданик. Чим је ово Спиридон урадио, Нишлије се смирише, а попови своје домаће школе напустише, те тако и њихови ђаци 100 код Спиридона у школу. Ово је било 1884 године. -

У ово доба Турци нису никакву пажњу поклањали школи, нити су што год од ње зазирали. Они су то били оставили подпуно на расположење владици и црквено школској ошнтини хришћанској. Број ученика код учитеља Спиридона нарасте на 150 и ђаци почеше јако напредовати у коли.

После две године учитељ Спиридон нагло остави Ниш и школу и оде негде из ненада. те тако оста школа без учитеља. Али после кратког времена дођу из Србије два учитеља Љубомир и Даца. Они предузеше одмах предавање у Опиридоновој школи; предавали су оне исте предмете које је предавао и Спиридон. Број ђака, које из вароши Ниша а које из околних села, нарасте на 200. Ови учитељи држали су добар ред и дисциплину у школи; успех беше добар и грађани беху задовољни њиховим радом. Но на велику штету и ђакаи школе, и ова два учитеља, као и оно Спиридона у један пут нестаде 1884 године. Они из Ниша одоше не казавши никоме ни е Богом. Сигурно су опазили неку опасност, па су се испред ње уклонили.

Кад су отишла ова два учитеља школа је била затворена, читава три месеца У томе се поврати опет у Ниш учитељ Спиродон, поче прикупљати децу и отпочне школу, али на несрећу и школе и деце удари чума, те се школа мораде опет затворити, Грађани, па наравно и деца разбегоше се по околним селима. Овај помор трајао је целог лета 1888 године, и школа за све то време била