Učitelj

454. ШКОЛА И ШКОЛОВАЊЕ У НИШУ ДО ОСЛОБОЂЕЊА.

чита буквар, њему је одмах дават часловац, а пошто је научио да чита из часловца, дават му је на читање псалтир, а није се чекао Џетров-дан као данас. Па и из појединих разреда сви ђаци нису учили једно исто у једно време већ је учио један једно, други друго. Пошто је ђак прочитао пеалтир могао је остати још неко време у школи, да боље научи писати. И са овим је своје школовање п науку евршио.

Прва нишка школека зграда била је доста пространа; прозори су били на једној страни олепљени артијом. Соба је била патосана циглама, и' у целој школи био је само један дрвени сто, са три столице, троножице, на којима су седели попови као учитељи. У школи није било клупа за децу, већ су или деца сама од куће до носила по нешто, на чему су седела, или су седела на патосу.

(Ова поповска школа, тако да је назовемо, трајала је у Нишу две године, и то од 1880—1882 године. Године 1882 дође у Ниш један учитељ по имену Спаридон Јовановић. Он је био човек прилично образован. Сем српекога језика знао је још немачки и грчки. Чиз дође у Ниш, отвори школу у једној приватној кући. У почетку беше само 5—6 ђака, али после кратког времена број ђака нарасте на 50. И он је наплаћивао од ђака месечно по грош као и попови, У овој школи настави своје школовање п Атансије Петровић. Али док се Спиридонова школа пунила ђацима, дотле се поповека празнила, тако да после шест месеци готово остане на неколико ђака. и попови напусте учити децу у оној згради код Старе цркве. Оно неколико ђака, што им је још било остало, долазило је код њихових кућа, те ту наставило учење.

Чим попови напусте школску зграду код Старе цркве, дође у њу Спиридон са својим ђацима. Спиридон заведе у школи бољи ред; поче предавање на чисто српском језику. Поред буквара, часловаца и псалтира, отпоче у школи да предаје још и граматику, рачуницу, катихизис и историју цркве. Ђаци већ нису седели по патосу него на клупама, које су истина биле без наслона, или на столицама. Успех ђака у Спиридоновој школи био је далеко бољи него у школи поповској. Он је почињао писање одмах по свршетку Т разреда, и кад је ђак код њега свршио и псалтир или ШП раз. знао је добро и читати и писати, Али и он није пазио строго на школеку годину, да сви ђаци дођу у једно исто време у школу п

· да сви из једног разреда уче једно исто Он је преводио ђаке у · старији разред, кад је по његовом мнењу изучио из нижега оно, "што је требао да изучи и да зна, 'Ђаци једног разреда били су