Učitelj

ШШТА ДА ДАМО ОМЛАДИНИ ДА ЧИТА 487

Многи знаци рђаве књиге види се из самог натписа; друга врста рђавих књига упозна се чим се прочита једна страна. Не треба дати омладини ни једну књигу, у којој није јевик без погрешке. Ако је у некој књизи рђав склоп реченице, погрешно писање и интерпункција, многе стране и погрдне речи, онда није књига за омладину. И по облику треба да је књига, намењена омладини, класична: књига од трајне вредности; треба да је така, да се чо. веку увек, па и у доцнијој старости на њу врати. „Само што је најбоље јесте за омладину доста добро“ важи у пуној мери за омладинске списе. Наш Ниерици Хертенбажг и др. пружили су сваки по стотину и више књига омладини, а један од њих кажу да се хвали, како никад нема готовог плана, када почне да пише какву приповетку за омладину. То се види на приповеткама,

Али откуда то допадање, које налазе таке књиге код омладине, и откуда — што из тога излази — књижарски успехг Књиге садрже много радње, онв су занимљиве. Дечаци у извесном добу теже за таквом лектиром, и неће друго да читају. Из тога не излази, да св горња рђава роба мора дати омладини, да засити своју „глад за читањем“; него да не би омладина спала ва таку робу, пружимо јој занимљике приповетке са богетом радњом али добре приповетке.

„Да бисмо од књига, које остају кад се горња општа правила употребе на њих, могли одабрати добре приповетке, треба. свакако дубљег испитивања. Али ипак могу се унапред поставити неколико општих тачака, а могу се и примери навести, може се навести поље, које треба да је нарочито заступљено у лектири за омладину и то се поље при избору мора имати у првом реду у виду.

„Добра приповетка мора бити пре свега по садржини истинита. Историска истина није неопходно потребна, шта више немогућа је, али сви људи, који се ту описују, морају бити људи од меса и крви; мотиви радње морају бити узети из стварног живота и ако не из свакодневне стварности. Како красно уме Јованка Спифри ди описује дечији свет! Човек осећа: така су деца у ствари. Овако што далеко надмашује приповетке о усамљаним добрим девојкама, и о свој наивној деци пуних врлина или о зликовцима.

Клавична књига у низу занимљивих приповедака за омладину је Робинзон Крузе. Он садржи у другом погледу истину: места са биљем и животињама; клима, природа дивљака узета је из стварног живота, п ако је целина са евим измишљена. Робинзон је даље занимљив, па. ипак не тако, да св дечак не би могао одвојити од читања им да се ода школи и њеним дужностима. Књига је

32%