Učitelj

510 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Главни одбор у своме извешћу, а у одељцима Ш. и У. напоменуо је и изнео са свим онолико, колико је то у круг његовог извешћа и долазило, надајући се да ће остале детаље, који су за лакши и бржи преглед потребни контролни одбор у евом извешћу поднети. Потписати, када су дошли на горње одељке одмах ву потражили помоћи у извешћу контролног одбора, на које се Главни одбор у неким местима и позивао, те да би наведене неке издатке као и друге потребне доказе, који су тако нужни, да поједине ствари расветле — утврдити могли Али на жалост, од свега тога, извештајни одбор није могао ништа наћи што би му за доказ горњих издатака послужити могло.

Пре него што завршимо овај извештај, биће врло вгодно, да на овом месту такође скренемо пажњу Скупштине на ове појединости. У трећем одељку свога извешћа, Главни одбор износи да се још и сада налави на дугу од продатих срећака 1558 дин. Даље вели, да се налази близу 2000 дин. од ненаплаћенор улога чланова утемељача.

Потписати мисле, да је крајње време, да се један пут са том вересијом рашчисти, а нарочито са оном од продатих срећака. Ако би св м даље ово трпело, онда се не би могла ни чим побити сумња неких другова који држе, да они, који су тај новац и до данас задржали хоће тиме себе да користе а удружење да оштете Једини пут, да ту сумњу са себе скину, био би тај, да суму, коју удружењу дугују, што пре врате. Не учине ли сами, држимо да не би било никакве увреде за њихову част, ако би их Гл. одбор за тај дуг и тужио.

__ ФКалећи, што нисмо имали. при руци потребних података и о финансијском одељку, са којима би овај извештај у свој потиуности пред скупштину изнети могли, ипак, истини ва љубав, мило нам је што можемо ове редове завршити са хвалом Гл. Одбору на ње-

товом труду и раду, молећи у исто време и Скунштину, да и она ово наше мишљење прими, и досадањем Га. Одбору раврешницу, с признањем на његовом раду, изда.

И ако је свака три месеца изношен преглед рачуна друштвевих у месту „Учитељу,“ потписати мисле, да је контр. одбор требао у свом извештају изнети потпуни штампани преглед рачуна за целу годину како примања тако и издавања, ив кога би се јасно могло видети у свима појединостима делокупно данашње стање касе. Овим би се свакојако отклонила и најмања сумња у чистоту рада Глав Одбора-

А ако контр Одбор сматра, да је своју дужност потпуно извршио само тиме, што се је учит. Скупштини са оваквим празним

~,