Učitelj

7

Ба

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ - 509

А да ова немила појава одиста постоји међу нашим другови ма у Београду, сведок је први одељак у извешћу Главног одбора, Тамо се одмах види, да су још у почетку ове школ. године неки чланови из Главног Одбора, извесно иг горњих разлога, из истог иступили, и тиме Главни одбор онеспособили за правилан рад на Удружењу за извесно време, од чега, је само Удружење морало имати извесне штете.

Далеко и од сваке помисли да овим друговима ма и најмању сенку увреде учинимо, потписати изјављују да су они увек гајили па и сада чувају лепа осећања према њима, као вредним и заслу жним радницима, како ва пољу школског живота, тако и у врту учитељског удружења Али имајући једино пред очима углед учитељства и напредак нашег удружења, само у том циљу, изнесмо ове немиле појаве са најискренијом жељом Да их у будуће више не буде. Јер ако нам је икада слога и љубав потребовала, ове су

_ нам данас постале тако нужне, да заузимају прво место међу по-

требама данашњих дана. » #

(адањи Главни Одбор, који је тек после неколико покушаја једва састављен овакав, каквог га данас Скупштина пред собом има, изнео је свој рад у продужењу даљих пет одељака.

Да би се праведна оцена о његовом раду могла изнети, по требно је имати у виду све повољне и незгодне прилике, које су се код нас дешавале, а које су биле од јаког утицаја и на рад његов.

Не може се порећи, да су и политичке прилике у овој годи ни биле од јаког утицаја, на рад главног одбора, и имајући то све у виду при проучавању извешћа Главног одбора, потписати држе да би се огретили о истину, када би о раду ин заузимљивости његовој прешли ћутећки.

Главни одбор у овоме правцу кретао се онако како то и приличи људима, који су истински прегли, да према својим силама удружењу што више помогау. –

Једна замерка, која би му се могла учинити била би та, што је онако сувише лаконски у „Учитељу“ пропраћено укидиње 64. фл. закона о основ, школама. Потписати су мишљења да је Главни одбор у томе показао сувишну зебњу и плашњу, а тиме у прили· чној мери повигио достојанство Учитељ. удружења.

Колико је потписатима мило, што за овај - досадањи део рада Главног одбора могу овакво ласкаво своје мишљење дати, толико нам је непријатвије што не можемо и за онај други део — Финансију — то исто рећи. - -