Učitelj

684 ШКОЛЕ И ШИРЕЊЕ ПИСМЕНОСТИ

Овде се види још нешто. Дукљанин је ово превео на латински да би га могли читати они који не знађаху словенски, а одатле се види да су тај састав још и пре тога читали они младићи, који знађаху словенски читати и писати. Из свега овога јасно је, да је у Бару, при столици архијепископској, била школа, у којој су младићи учили. Ако не права школа потпуно уређена, а оно нека врста средњевековне школе. Главно је то, да је била нека врста школе.

Поред овога средишта у барској архијепископији било је и других мањих, било је манастира и цркава и православних и католичких. Словенске цркве и манастире помиње и једно папско писмо од године 1067., јер тамо стоји: „топазема дподив бат Ганпоши дпат Стаесотит зле 5ејауотша спгез,..5) На овом месту да напоменемо неколико храмова. Тако имамо поред града Бара цркву св. Андрије у Папратни, а то је црква Војислављева. Ту је он, како каже Дукљанин, и сахрањен.) За тим манастир св. Срђа и Вачка на Бојани, где је укопан краљ Михаило.) Ту је укопан и Бодин. 'После ових храмова било је и других у српским земљама. Тако имамо у Кумановском крају манастир св. Прокора пчињскога, кога је подигао Диоген Роман.“) Још да поменемо у овом крају Теодоровну црквицу, па онда цркву Гаврила Лесновскога, коју је доцније Душанов војвода Оливер заменио бољом и већом. Манастир св. Илије у скопљанском крају. Северозападно од Дибра чувени манастир св. Јована Бигарскога, Зрзавски манастир у Прилепској околини и т. д.

У барској архијепископији, у појединим епископијама српских земаља, како онима, које су потпадале под барскога архијепископа, тако и у онима, које су биле под охридским архијепископом, за тим у протопопијама и манастирима, било је људи спремних за црквену потребу и црквену администрацију. Ти људи као ученици ученика св. Клименте у ширењу писмености радили су оно исто што и св. Климента, т.ј. они су учили децу.читању и писању, а нарочито манастири. Манастири су били слагалишта књига, ту се учило читању и писању, ту се учила младеж оном келигравском писању, за преписивање црквених књига

5) Васкт Т. Росшпета 201.

ту рг. Стпе1б Ју. Рор РисЏапп сар. ХХХУШ стр. 51;

3) Над. сар. ХР р. 58. Ри Сапсе р. 225 Јастребовис подаци ва истор. срп. цркв. 154.

4у Новаковић Ст. Оспови књиж. стр. 179 Гласник учен. друштва 49. отр. 323.