Učitelj

ШКОЛЕ И ШИРЕЊЕ ПИСМЕНОСТИ _ 689

вино, па тако и о детињству његовом. Између осталога на једном месту и ово: „вспитаста јего с богобојазнијем в всаком блљаговерим и чисоше. Полалан же јему на пребиватије створсни бише, тидеже пребивтше велики светилтик'") божји расти м свети се божијеју благ годететију _Родителија велику љубав имуштта на њем. често ириаождаста к њему, велика дива исиољнајушлца се о њему“). .... И свешим књигама научиста.. .. Веиалаану же јему бившу“) в велицем славе и љубве родишељ и всакому добронравију научену бившу, даста јему једну страну царства својего в област јему по на весеље сљугалм јего"). |

Толико споменици. Сад да видимо шта се одатле може извести као основано.

(СВРШИЋК бе)

| ___ =“ ===

НОВА РАЧУНАЉЊА

У недељу 12. пр. месеца био је збор учит. из Параћина и околине. На овом збору, поред уобичајенога рада на учит. з6оровима, видио сам једну новину — нову рачунаљку, коју је т. Ђ. Јовановић добио из Чешке, и изложио збору учит. на углед, а и објаснио сва четири вида рачунања.

Мислим да неће бити на одмет читаоцима „Учитеља, ако их овом приликом укратко упознам с новом рачунаљком.

Г. Јовановић, учит. изложио је управо три рачунаљке и то: једну за 1 раз., једну за ПЦ раз. и једну за Ши 1У. раз.

Ова последња може се употребити и за вишу основну школу. Она је највећа и најсложенија од прве две за ниже разреде, као што ће се видети из описа.

|. Рачунаљка за | раз. састоји се из једног четвртастог рама — оквира, који је висок 80 см. широк 60 см.

Положено иду шест гвоздени жица, које су сразмерно јелпа, од друге удаљене, и на њима су навучене куглице сечивастог облика. од плеха, с једне стране обојене су црвеном, а с друге

у велики светилник, светлило, луча тиче се св. Савг.

2) т, ј. многи су се чудили његовом скромном понашању као владачком сипу

3) т.ј. пошто еу га родитељи васпитали. ·

+) Споменик. Ш. стр. 63. — Живот ев. Симеуна и св. Саве, паписао Доментијан издао Ђ. Даничић. Београд. 1865. стр. 180, .21.