Učitelj

690 НОВА РАЧУНАЉКА

црном бојом. Усправљене су и три дашчице, дугачке колико и рачунаљка, а широке 10 см и црно обојене тако, да се на њима могу кредом написати рачунски знаци, као и на школ. табли. Оне су тако удешене да се могу отварати и затварати ; кад се затворе онда прикрију половину преграда, и иза њих се сакрију оне куглице, које нису потребне при некој рачунској радњи. Ако су потребне све, онда се дашчице отворе. Куглице се могу окретати око жице према потреби, рецимо у првој прегради извуку се црвене — оне престављају први сабирак; у другој прегради опет црвене — оне престављају други сабирак. У трећој прегради извуку се куглице и окрену су црне стране, оне престављају збир. Сл. 1.

Још боље се све ово види на слици. Дашчице су затворене и чине три преграде; у свакој прегради има на жицама по 10 куглица и то овако: на првој све по две; на другој по једна; на трећој по две. На четвртој по две; на петој по једна; на шестој по две. Све се куглице могу сакрити иза дашчица, а могу се извлачити оне, које су потребне за рачунање. На сл. 1 види се да су у првој прегради извучене 5. к. и то: на првој жици две; на другој једна, и на трећој две. У другој прегради извучене су на четвртој жици две к., на петој једна, и на шестој две. На дашчици првој написан је кредом знак више +; а на дашчици другој написан је кредом знак јесу -

У трећој прегради извуку се десет куглица и то на првој жици две на другој једна, на трећој две, на четвртој две, на петој једна и на шестој две куглице свега = 10 куглица.

Очигледно на овој рачунаљци могу се и остала три вида показати. Пример за делење: Нек се из прве преграде извуче једна куглица, остају четири, из друге нек се увуку три остају две; место знака + да се напише кредом знак дељења. То би исгледало овако 4:2 — 2.

Тако исто и код множења и одузимања бива, само треба написати на дашчици знакове множења и одузимања.

Резултат се може показивати било црном бојом, било црвеном, само нека је супротна оним другим бројевима, а то се