Učitelj

а

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

— -|-

Поводом реформе школских програма у Италији Извештај који је краљу поднео министар просвете Бачели.

У реферату о Кеупе редасошуис МИ смо опширно говорили о овој реформи ио новим програмима за основне школе у Италији и том смо приликом обећали донети у преводу читаоцима „Учитеља“ знаменити извештај, у коме министар Бачели, пошто је посао око рефорама био готов, упознаје краља са побудама којима се, предузимајући их, руководио и о начелима која су им у основи. Да се одужимо, пружамо читаоцима у преводу тај извештај:

„Кад ми се дала била прилика да пред скупштином изложим начела и методу, на основу којих мишљах извести реформу основних школа, ја сам своју мисао водиљу сабио у ову формулу: Дан народу знања колико се држи да је довољно, а васпитања шлао се највише може. Ова је мисао задобила одобравање народних преставника, а и земља је, са своје стране, прихватила доцније таквим истим одобравањем моју намеру, да се из програма избаци све што је сувишно и некорисно и да се у устројство од 16 фебруара 1888 год. унесу измене, које су признате као неопходне да би се могао достићи овај двострук резултат: обезбедити и узвисити положај учитеља и уклонити узроке несугла. сицама, које се често појављују у односима између „општинских власти и школске администрације.

Ну,ако је у свему што је творевина људска, зрелост у схватању и мудрост у извршавању јемство успеху, без њих се доиста не може извршити тешко предузеће, да се реформишу установе, којима су и други државници већ покушавали били дати облик и обележје, како би биле боље подешене према потребама времена и потребама грађанскога друштва. Треба, доиста, чувати све што се искуством показало да је добро, а с друге оцет стра-