Učitelj

200) ЗАБАВА И ПОУКА

дина, коју прате толика надања и добрих излих људи и наступио је дан школскога рада. Ушавши у школу, прелетих очима преко клупа и мило ми бијаше, што све ђаке затекох на окупу. У последњој клупи очи ми се зауставише на Милосаву, који с краја. погнут сеђаше кријући очи од мене. Већ му бејах у души опростио кривицу, кад га је већ Стана онако дивно заменила, али ред школски и мој ауторит захтевали су да ту превару не оставим неиспитану и некажњену. Рад бејах да ту ствар расправим у присуству свих ђака; е тога, по свршетку часова одпочех од прилике овако:

— У животу људском скоро сви послови оснивају сена заданој речи и на тачном вршењу своје дужности. Замислите само, колико (би њива остало непоораних, кад спрежници неби одржавали своју реч и излазили с шлугом и воловима у речени данр Колико ли би њива остајало неокопаних и непожњевених кад жетеоци и копачи не би дошли у време на жетву и копањег Ла како је код сељака, тако је исто и код трговаца, з натлија и других раденика. Па зар и ми у школи не вршимо све своје послове по утврђеном редуг Зар тога ради није написан и распоред часова 2 Људи, који своје послове врше тачно и уредно и који задану реч одржавају, зову се: ваљани, уредни и поштени људи. Оне пак, који своју реч не испуњавају и своје дужности тачно не врше зовемо неуредним и непоштеним људима.

Док сам ово говорио и посматрао ђаке, опазио сам како се Милосав у лицу мења, црвени и бледи а и Стана ми је изгледала узнемирена.

— Један од ваших другова — наставих даље — којега сам много ценио и сматрао за уредна и честита ђака, усудио се да ме превари баш онда, када сам се најмање надао. Ви сви знате, како је · Милосав одређен да чита апостол на Божић и како нас је све преварио...

— Није крив Милосав... Он је пропустио Стану да чита... (тана га молила, господине !..... Настаде на један пут вика, граја а све у корист Милосава, да сам се и ја мало збунио!

Милосав је оборио главу на клупу, плакао је и јецао а Стана му је нешто шапутала.

Једва утишах децу и да бих сазнао чисту истину позвах Стојана, који је такође био добар и карахтеран ђачић да ми искаже све шта о овоме зна. :

Он ми исприча како је Стани тешко било кад је чула да је Милосав одређен за читање апостола, па га је молила да чита сада