Učitelj

ОДОБРЕНА ПРЕВАРА 250

она, јер је апостол кратак и мали; како јеон то одобрио и за 3—4 дана је Стана одмах после ручка долавила те је поучавао док није добро научила. |

— Је ли тако билог — упитах све ђаке.

— Тако је, тако, господине, повикаше сва деца.

Сад ми је било јасно. Милосав је одобрио Стани да чпта апо. стол на Божић и поучавао је док није добро научила, али га је било стид и срамота да ми то каже, а можда се и бојао да ли ћу ја на то пристати па се договорио са Станом да не дође на Божић у цркву, само даби она читала ппостол.

Колико самопрегорења, колико чисте братске љубави показа овај ђачић у овој прилици 2! Ово ми је у толико загонетније, што сам Милосава познавао и као частољубива ђака који се радо истицао својим знањем. И ако сумњам да би ово своје право икоме другом уступио, ипак је ово дело за похвалу и препоруку, јер је доказ ретке симпатије која је међу овом децом владала.

После свега овога остало мије да умирим свога Милосава који је још непрестано узбуђен био и јецао,а и да овим примером мало поучим ђаке.

— Кад сви велите да је тако било — почех ја — онда донста Милосав заслужује похвалу, јер је у истини добро учинио, што је на молбу уступио читање апостола своме другу, које је одликовање без сумње и њему било мило. Ви сви знате, да је и Исус Христос препоручивао да у свакој прилици чинимо добро. Добро је: кад гладног нахранимо, просјаку уделимо, голог оденемо, човека од пропасти избавимо ми т.д. али, ето сте видели, како се добро _ може и на други начин учинити, као што вам је ваш друг показао. Добро се може учинити уступањем каквог свог права, као што је Милосав учинио; кад чујете да какав рђав човек опада кога, па га сузбијете у говору; кад за кога добру реч проговорите где треба и на разне друге начине. Не мора се, дакле, увек само руком пружити и снагом потегнути па да се добро дело учини. Ваш је друг само требао о својој намери за времена да извести мене, свога учитеља, али му и ту ситну грешку сада радо праштам, јер га је Стана дивно заменила п очитала апостол тако лепо, да је св сва-

ком допало. Одобравајући на овај начин ту малу превару ја једва умирих.

то двоје деце. Милосав подиже главу, сусрете се очима са погле:

дом Станиним, па за тим обоје погледаше мене милим и захвалним

погледом, т #.- »#

19%