Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 431

изучи 5 раз. основне школе, може пређи у грађанску школу. Ако не преће у грађанску школу, мора у основној школи учити још з год. Тако је и у једном и у другом случају школовање 8 год. Према овоме грађанске школе замењују последње 3 год. основне школе. И само учење у грађанским школама у неколико се равна са последњим годинама основне школе. Програм је у основи исти, само се у грађанској школи учи опширније и темељније оно што је у мањем обиму прописано за најстарије разреде основ. школе.

Но грађанске школе само у овом су сличне са. најстаријим разредима основне школе, а у свему другом оне су више сличне нашим нижим гимназијама него основним школама. Учитељи грађанских школа полажу нарочити испит који је сличан нашем професорском испиту. Наставни предмети подељени су међу учитеље, као што је и у гимназијама. Но, ако је грађанска школа у овом слична нижој гимназији, успехом који се у њој постиже, она претеже нижу гимназију. Не само да је програм учења у грађанској школи практичнији, не само да је у њему пробрано све оно што је за практички живот најнужније образованом човеку, него је све то подесно распоређено и заокругљено тако, да ђак из ње излази са више стварна знања, него што га може изнети ђак из трећег или четвртог разреда гимназије, Кад ово велим, не мислим тиме подцењивати гимназије. Не, али оне су удешене тако да се тек по свршетку целе гимназије има нека целина. Ко је пак напусти у половини, мора носити собом нешто започете а | недовршено.

Чешке грађанске школе мени се толико допадају и толико ми се чине корисне и практичне, да би, по мом мишљењу, и за Србију било далеко корисније кад би се 4, наших нижих гимназија претвориле у такве грађанеке школе. Петина наших нижих гимназија била би нам довољна за даље, више школовање“).

Женске грађанске школе чешке, по мом мишљењу, опет су боље од наших виших женских школа.

Није тако само моје мишљење о чешким грађанским школама. И у Чешкој се грађанска школа често цени боље од ниже гимназије. Из грађанске школе примају се у Чешкој ученици у

#) Кад се упореди број становника, школске младежи и број гимназија код

нас и код Чеха, онда ми имамо сразмерно много више гимназија него Чеси, а ме-

"ђутим немамо готово никаквих ванатлиских и пољопривредних школа. Зато се код

нас већ почиње нагомилавати број чиновништва и скоро ћимо имати доста чиновничког пролеторијата.