Učitelj

430 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

У основним школама : . . . . . 625.850 (92%)

приватним У 11.069 11256)

„ ВИШИМ 5 а, 6.009 (Ола)

код куће се учило а 2.114 (03) Због слабости, као неспособно за шко-

лу, ослобоћено је од школовања. .. 3.259 (0,5)

Дакле од 675.319 деце за школу дорасле само 3259 није школу учило- и то су била деца која нису ни могла школу походити. Све, што је било способнс за школу, то је школу и учило. Дете које би било способно за школу, па не би ишло у њу, било би неко чудо у Чешкој. А колико се опет пази да деца до 14 год. походе школу, најбоље ће се видети из овог примера:

За време мог бављења у једној вароши, један ђак из Праз. гимназије, због некакве кривице био је отпуштен из те школе. Али тај ђак не имађаше још 14 год., а до тог доба мора се шко: ловати. У том месту не беше друге школе и месна школ. власт уписа га. у М раз. основне школе.

_ Но, осмогодишње обавезно школовање може се у извесним · случајевима у неколико смањити. То бива на овај начин: Ако је ђак уредно походио школу 6 година, може на молбу родитеља бити ослобоћен школовања за остале две године; али само у пола, т. ј. ослободи се од похођења. школе летњег течаја, а само "зимњег течаја долази у школу. Оваких случајева има највишеу сеоским школама. И ово је врло добро. Сеоском свету тиме се помаже у летње, радно доба, а у исто време родитељи се нагоне да своју децу шаљу уредно у школу до 12 године, како би их па том могли задржати код куће у времену кад им могу највише бити од помоћи.

Школарина. — Код нас је школовање бесплатно за све Др жавне школе. У Чешкој се плаћа: школарина чак и за основне "школе. Школарина та н. пр. у Прагу је око 50 крајцара на ме-_ сем, Али то плаћају само богатији родитељи, други су ослобођени тога, т. ј. за њих терет овај подноси општина. На тај начин ослобођава се школарине преко половине ђака, а негде и "велика већинг. У последње доба нека места почињу већ укидати школарину и тежи се за тим, да основна настава буде свуда бесплатна.

Учинивши ове напомене, да сад објасним шта су основне а шта грађанске школе.

Грађанске школе су само по градовима, а основне по градо- · вима и селима. Основне школе-уче се 8, а грађанске 3 год. Ко