Učitelj

440 РУЧНИ РАД У МУШКОЈ осн. школи

учинили све. Међу тим кадтакав младић одрасте није ни за какав практички рад, они тек на практици почне да учи, тек онда ; постане ђак. Тада, али доцкан, увиде родитељи да су бадава трошили на школовање свога детета, јер морају понова да га школују за практички живот.

Да би се љубав за рад развила, мора. рад, који дете ради, да буде користан, јер ако му није ни од какве практичке употребе, па му се код куће каже да то и то не треба, само се за бадава мучио, дете ће изгубити и вољу и радост коју је дете имало радећи исти предмет. С тога је неопходно нужно да дете ради такве ствари, које ће бити од практичке употребе.

Ну при раду, не сме дете да се учи систематски на извесном броју предмета нпр. да прво рендише, па онда да „тестерише, или да врти бургијом итд. Не, оно мора увек по мало и постепено на сваком предмету сву ту вежбу да има јер; и ако је потребно да по реду ради код занатлије, њему није овде потребно, јер оно вежба само руку и развија вољу за рад, а не спрема се за занатлију.

Ну, да би се поштовање рада развило код деце рад не сме да

буде играчка, јер се играњем задобива љубав за игру, а не и љубав за рад. Желимо Ли да у ученику развијемо љубав и поштовање према телесном раду, постићићемо ако својим ученицима дамо одиста тежак телесни рад. Ето оволико сам слушао од прилике на првој и другој конФеренцији — предавању. Разуме се, да је све ово изнето детаљно и са пуно доказа, али, кад бих ти хтео и могао све то изнети, морао бих написати цело дело само о овом васпитном циљу. Но нити за то имам времена, нити пак могу. Задовољи се овим што ти рекох.

Шта сам на доцнијим конференцијама слушао казаћу ти у другом писму, а сад ми дозволи да са друговима одему „Централну збирку наставних средстава за аустријске народне и грађанске школе.“ Колеге ми кажу да је интересантна и сувише и да ће ми се допасти. Можда ћу ти доцније и о томе писати.

Буди здрав и весео своме - другу.

ад —-—е—_—— в—______________