Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ , 429

Уз основне школе неки већи градови имају т зв, утулек“ или склониште, где се баве и занимају деца сиротнијег сталежа после часова школских, да се не би морала бавити по улицама докле су им родитељи ван куће, на раду.

Даље Чеси имају заводе за сирошну децу, заводе за наљушлавну децу, за глувонеме, за слепе, за слабоумне или идијоте и тако даље.

На послетку треба поменути и школе чешке Матице школске. Матица ова налик је на наше друштво Св. Саве, само што је рад њен несравњено обилатији. Циљ је Матици да подиже и издржава чешке школе у крајевима где има Немаца и где чешка деца походе немачке школе. До сад је Матица подигла преко 100 школа, међу којима су две гимназије, а остале су основне и грађанске школе. Половину овог броја школа преузела је после земља или држава, а Матица даље нове школе ПИЈЕ и издржа-

ва обилатим прилозима Чеха патриота.

Преглед овај наводим само зато да се види како чешки народ има разноврсних школа и просветних установа. Моје није било да проучавам све ове школе и просветне или хуманитарне установе; али сам опет већину од наведених нижих школа и 34вода посећивао и разгледао. Мој главни задатак био је да проучим основне и грађанске школе, а уз то и неке ниже индустријске, занатлиске, трговачке и пољопривредне школе. Узгред, колико ми је времена претицало, трудио сам се да упознам и неке од поменутих хуманитарних и просветних установа. О свему том не мислим овом приликом писати, него ћу говорити овде само о основним и грађанским школама.

Да бих, пак, читаоце упознао у свему што се тих школа тиче, држаћу се овог реда: шта су основне а шта грађанске школе, школске зграде ч намештај, ред у школи, настава ч наставна срества, учитељи, тиколске власти.

ОСНОВНЕ и ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ.

Обавезна настава. — У Чешкој свако и мушко и женско дете мора учити школу 8 година. од 6—14 год. Ово није само законом прописано, него је то и у истини. Обавезна настава је дакле потпуно уведена. То се најбоље види из ове статистике за прошлу годину: |

Укупан број чешке младежи за школу дорасле био је 675.819.

Од овог броја било је:

У грађанским школама. . .-. . . 27.518 (4%)