Učitelj

510 ПРОЈЕКАТ

Ако би учитељ и учитељица, који су муж и жена, провели 95 година на селу са одличним радом у школи и примерним владањем, учитељ може добити град, а жена место накнаде добиће на, уживање 30 оу од своје последње плате.

Член ХЈХ.

Чл. 54 замењује се овако:

Учитељска се служба не може оставити у свако доба, већ само по свршетку школске године. Који би учитељ оставио учитељску службу у невреме, губи једномесечну плату, а ако се опет у службу врати, узеће му се тромесечна плата у корист школскога Фонда.

Члан ХХ. Чала. 56 додаје се: Болестан учитељ не може дуже од годину дана примати потпуну плату, него се ставља у пенсију, илиму се даје 30% издржања, ако нема 10 г. службе. Кад оздрави, може се опет вратити у службу.

Члан ХХТГ. У члану 57 изоставља се последњи одсек.

Члан ХХЦ. Чл. 64 додаје се: Ну отпуштање сталних учитеља и учитељица који служе вишо од пет година бива по одлуци Главног Просветног Савета.

Члан ХХШ.

Члану 67 додаје нов одсек:

Министар може отпустити ив службе и оне учитеље (учитељице) који изостану од своје дужности три дана у месту или осам дана на страни бев претходнога одобрења, а без довољнога оправдања, или који не отиду на нову дужност за десет дана, а не би могли довољно оправдати своје изостанке

Члан ХХМ.

Чл. 68 измењује се овако:

Стални учитељ може се преместити из једне школе у другу по школској потреби за време великог школског одмора, а преко године само по молби или за казну у горе место због доказане кривице. Кад се учитељ премешта по школској потреби, онда добија од државе селидбене трошкове.