Učitelj

ПРОЈЕКАТ 511

При давању места имају првенство они учитељи који имају бољу спрему и више година успешне службе, примерно владање. и већу породичну потребу.

Члан ХХУ.

У чл. 69 други одсек измењује се овако:

Учитељ који није отпуштен за неморално дело може се опет вратити у службу после две године, по саслушању Главног Просветног Савета а с обзиром на његово владање и занимање после отпуста и с погледом на опште законске прописе.

Ну ако је отпуштени или пензионовани учитељ провео више од пет година ван учитељске службе, онда је дужан поново полагати учитељски испит. Ово вреди и за оне учитеље и учитељице кеји су више од пет година оставили учитељску службу као и за учитељске кандидате који за пет година нису добили учитељетво.

Учитељица која то престане бити због удаје, па остане доцније удовица, може се на ново вратити у учитељску службу.

Ну не могу се никако вратити у учитељску службу учитељи који су отпуштени због неморалног дела или злочина, као и због две слабе пили рђаве оцене.

Члан ХХУЛ.

Члану 7! додаје се на крају: Референат има положај и плату професора средњих школа.

Прелазна наређења.

1. Овај закон ступа у живот кад га Краљ потпише.

2. Учитељице којима муж није учитељ а немају 10 година сталне учитељске службе, отпустиће се у току 1896 године, а које имају 10 година службе, добиће у име издржања годишње 30% од. своје плате или по пристанку 1000 динара једном за свагда. Оне. пак учитељице које према овом закону не могу остати у селима, преместиће се поступно у градове.

8. Размештај садашњих учитеља и учитељица основних школа извршиће се у току 1896 године, а поглавито о великом школском одмору.“

ЈЕ »

Главном Одбору Учптељског Удружења није се дала прилика, да ма колико учествује у овим изменама закона о основиим школама. И како овде има таквих измена који увелико засецају у ин-