Učitelj

16 РЛОЛЕ КА Т 509

Члан ХИП.

Члану 26. додаје се нов одсек:

Министар може допустити општинама да се ради подизања нових школских зграда задуже код других новчаних завода, па да тај дуг врате у одређеном року, стављајући годишњу отплату и интерес у општински буџет. Исто тако може министар допустити појединим срезовима и окрузима, да о заједничком трошку граде и поправљају школе у целом грезу или округу.

Члан ХМ.

На крају првог одељка чл. 28. додаје се: У овом случају мора се пазити да не изостану од уписа деца имућнијих и задружних родитеља и деца годинама старија. :

Члан ХУ.

Члану 29 додаје се нов одсек:

Ако школска зграда до првог августа неби била оправљена или ако ученици не добију школске књиге и остале потребе до половине истог месеца, председник школског одбора биће кажњен од надзорне власти са 100 динара.

Члан ХУЛ. У члану 31 додаје се на крају првог одсека : А где има управитељ, ту он даје одсуство за три дана; ну ако је његова жена учитељица, може јој дати само дан одсуства.

Члан ХУП.

Чл. 44 замењује св овако:

Преко године бележиће се свака два месеца оцене о успеху и владању ученика, а на крају године држаће се у сваком разреду главни годишњи испит у присуству чланова школског одбора и свију учитеља дотичне школе.

Члан ХУШ

Члану 51 додаје се:

Оне могу бити учитељице у градовима, а по селима само онда, ако су удате за учитеља или ако им је отац или брат учитељ у истом месту. Кад се учитељица у граду уда, престаје бити учитељица; ну ако је провела више од десет година у сталној учитељској служби, онда добија од државе накнаду од 1000 динара једном за свагда. ; ;