Učitelj

476 ДВАДЕСЕТПЕТОГОДИШЊИЦА

жавни Саветник у пензији и бивши ђак ове школе 2. Живан Живановић, и многи други одлични гости.

Око 3 часа приспело је Његово Величанство Краљ Александар 1, дочекан у свечаном оделу на улазу у двориште школско од управитеља Учитељске Школе 2. Јеврема Илића и свих наставника и ученика који су били образовали шпалир де самог улаза у зграду.

Чим је Њ. В. Краљ, поздрављен свуда многобројНИМ „живио“, приспео у лепо украшену салу на горњем спрату, настало је резање колача, при чем је на јектенија одговарао ђачки хор врло лепс и складно.

После резања колача узео је реч 2. Митрополит Михамло и у кратком а језгровитом говору поздравио и благословио свечаност у име цркве и пожелео и одсад као и досад слогу између школе и цркве и узајамно делање на народном васпитању и моралном усавршавању. _ Ђачки хор је отпоздравио г. Митополитову реч песмом „Ускликнимо љубављу светитељу Сави,“

После овога је са говорнице управитељ школски 2. Јеврет Млић поздравио госте овим речима:

„Вале Величанство ! Ватеб Високотреосвештенство ! Многопоштовани Гости !

Кад је Србија јуначки стресла са себе тешки туђински јарам и кад јој је са небесне висине грануло сунце слободе, те загрејало и оснажило у грудима српским љубав ка просвести и културном напретку, настао је био у њој период мирнога рада око уређења државног и оснивања школа у духу савремене науке и потреба земаљских. У низу многих светлих задатака један је био посвећен народном образовању.

Да би се овај племенити задатак успешно извршио, да би се раширила писменост у народу, да би се сваки кутић наше домовине осветлео зраком умне светлости,