Učitelj

ДВАДЕСЕТПЕТОГОДИШЊИЦА · "447

да би се унело у. масу народну оно основно знање, које је потребно за буђење свести и стварања карактера — установљена је ова школа и стављено јој је у дужност, да спрема стручне посленике за рад на народном образовању.

Први закон о њој донела је прва законодавна народна скупштина и на основу тога закона отворена је ова наша прва учитељска школа на данашњи дан, на дан српске, школске славе, на дан Св. Саве године 1871 у првој престоници Србије, у срцу Шумадије, у поносном граду Крагујевцу.

Од тога времена до данас протекло је пуних двадесет пет година и за све то време вршила ова школа одређени јој задатак по примеру сличних, модерних школа у другим просвећеним државама. Из ње је изишао велики број стручно спремних наставника, који су унели педагошка начела у основну наставу и ставили нашу основну школу на ступањ, који се може видети само у најпросвећенијим земљама.

То је без ласкања успех, који подиже углед нашој школи и нашему народу; те се с правом може рећи, да је данашња прослава двадесетпетогодишњице учитељске школе — прослава културнога напретка народнога, прослава просветне тековине, која ставља наш народ у ред просвећених народа и која служи Србији на част, тим више, што ју је ХГХ век затекао сужњу, спутану ропшским ланцима, а ево је, где још у истом веку као слободна земља, као краљевина слави културне успехе свога просвећенога рађа.

Учитељска је школа дачас охрабрена да са већим прегнућем продужи свој даљи рад, јер у дваеспетогодишњој прослави њеној учествују сви просвећени синови целога српског народа. Томе даје доказа како овај богати збор најотменијих гостију, тако и велики број пријатеља са стране, који духовно учествују у