Učitelj

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

Какве се васпитне цељи постижу ручним радом и како га ваља удесити, те да одговара нашим потребама 2

НАПИСАО Јеваж СС Товељловић, учитељ.

(НАСТАВАК)

ТУ. Штомо Беч, 29. јула 1895. год.

Најтеже је у умном васпитању навићи дете на вредноћу пи постојанство у раду. Ове две особине стоје у тесној вези са љу бављу за рад. Не воли ли дете рад, не ће га ни вредно ни постоЈано радити. То видимо најбоље код теоријских предмета. Ако н. пр. дете омрзне граматику, може се учитељ убити објашњавајући, ђак ће једва и с муком изилазити на крај с оценама из ње, а најПосле је напушта сасвим, омрзне је и постаје индиферентан наспрам ње. Сасвим је друкчије у ручном раду — слојду. Дете по природи воли да ради ручне послове, те често пута кад му недостаје времена да започето доврши, остаје својевољно и после одређеног времена за рад до посао доведу крају.

Овде иду вредноћа и постојанство у раду руку подруку. По школама где је слојд уведен стечено је искуство да буди вредноћу и истрајност у раду и код оних ученика, који апсолутно нису пре били за умни рад вредни и постојани.

Као што видиш драги М. изложих ти најглавније тачке, које говоре у корист ручзнога рада. Све ове добре особине у васпитањима најбоље се негују ручним радом. И, као што видиш, само за