Učitelj

у

РУЧНИ РАД У МУШКОЈ ОсН. шкољи : 561:

4) Молерај -- мазање О њему је ово говорено: Деца истина Бо воле да мажу, али убрзо изгубе ту вољу, с тога што нису у ста. њу никад и ништа сама лепо да направе. Да један човек изучи овај занат, мора целог века да се учи, те да се усавршава. Према овоме можемо замислити, колико би требало нашем ученику, да се усаврши у овоме. Ништа се чри овом раду не задобија у погледу васпитања а чистота би била — ужасно брљање. С тога и није за наше школе а и у Шемаца се ово одмах напустило после првих покушаја.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

Ја

РАЧУНАЉКА ОСОБИТЕ ВРСТЕ

а

Господин Војислав Отевановић, учитељ у Суводолу, округа пиротског, мој бивши ђак у — на жалост такође бивиој — Учитељској Школи, у Нишу, послао ми је ту скоро нацрт и објашњење једне рачунаљке особите врсте, коју је он сам смислио и удесио. Ја сам ову рачунаљку разгледао и допала ми се, па ево хоћу и остало учитељство да известим о томе, те, ко је заузимљив и вешт нека и сам проба да удеси таку исту или сличну рачунаљку.

Ова је рачунаљка удешена само за [ р. оси. шк. и има нарочити задатак: да поново тробуди већ успавану пажњу при крају часа. Сам Стевановић пише ми о томе овако: ;Кад сам евршио Учитељску Школу и постављен за учитеља, радио сам са | разредом из рачуна онако како сам учио: са разним очигледним средствима. Но често сам приметио да у другој половини аса опет наступи нека расејаност и непажња, и ако радим само очигледно, и ако дајем за време часа мале одморке. „Деца се просто

_ заморе и онда ми сав рад при крају часа пропада Дуго сам размишљао какве би ствари понајбоље било узети па да за „времо предавања и на крају часа привлаче на себе јаче дечју пажњу, али такве ствари не нађох, те на послетку дођем на ту мисао, да начиним рачунаљку са тицама“.

Једина је мана овој врсти радова, плетареству; што се врши седећи. С тога се оно не мора ни узети као главна, већ као споредна радња, која ће се овда онда _ предувимати с децом. А ова врста радова има у нашег народа особити вначај с тога, што га и сваки вреднији сељак ради, и свако чобанче, те је потпуно на"родног карактера, што нпр, картонажа није. џ ___Референат

с 5 о: | 44“