Učitelj

ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ 589 за др. телесно вежбање или за „марширање“ ногаре („барне“ тако-. ђе су покретне су: или се могу расклапати и по потреби се углављују у патос, или су једноставне, али покретне. А удешене су да се моту подизати и спуштати, прибижити и раздаљити за веће и мање ђаке, Лествице за пењање су усправне или косе, удешене такође да се могу склонити у крај или наместити косо, више или мање. На усправне лествице иде нарочита клупица, која се на њих прикачи, више или ниже, са које ученици скачу. За " скакање има по неколико душека и сламњача, да се деца при скоку или паду не угрувају. Душеци су обично од дебеле коже, те јаки и трајашни.

Даље има: „коњ“, греда за балансирање, трамбулина, узица за прескакање, штапови, ђулад и др. Као што рекох, готово све што гимнастичка друштву имају, то имају и новије чешке основне. или грађанске школе.

У неким школама, сем поменутог, има и нарочити сто (који се расклапа и саставља), на који се учитељ попење, кад треба да показује што већем броју ћака. На поду негде су обележени бојом кругови и попречне линије. Ово је удешено за „марширање“ ђака у редовима на разне начине. А кад треба „марширати“ све справе се лако и брзо склоне у крај, те сала остане чиста.

Сала за свечаности. — Велику салу за свечаности нашао сам само у неким новим школ. зградама. Негде се свечаности дуже у сали за гимнастику, или у сали за цртање, а где нема ни једне. ни. друге сале, свечаност се врши у највећој учионици.

_ Где има нарочите сале за свечаности, ту је обично и хармонијум, којим се прати певање ђака. Налазио сам оваких сала, које служе и као капела за богослужење. Ту је уза један зид мали олтар који се нарочитим заклоном затвара. Кад се заклон. уклони, онда је ово црква или капела,. кад се заклон склопи, онда је сала. Где је тако удешено, ђаци те школе не иду у цркву на службу, него ту катихета исте школе врши богослужење кад год треба. Ако је много ђака и ако је мушка и женска школа у истој згради, онда се празником ту држе две службе. Свака траје око једног сата. На прву службу дођу женске, на другу мушка деца. ; 2

Канцеларије. — Где је само неколико учитеља, ту канцеларије нема свуда; где их је више ту је обично и по две канце- ·