Učitelj

590 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

ларије: канцеларија управитељева и учитељска. Ако нема места за обе канцеларије, него само за једну, онда је та једна управитељева. Но, као што ће се и мало доцније видети, учитељи се у канцеларији у опште мање задржавају него што је то код нас обичај.

У једној школи управитељ ме проведе свуда, па пођосмо да видим још нека настав. срества, која су у канцеларији. Управитељ ми сеу напред извињаваше, што ће, вели, тамо бити мало у нереду, јер сад (беше то зими) тамо не идемо, него тек од пролећа. И одиста видело се да у канцеларију учитељску нико ниј улазио поодавна, јер ствари беше попала прашина.

Но грађанске школе обично имају обе канцеларије. Канцеларија управитељева негде је, може се рећи, и раскошно уре- Њ ђена. Писаћи сто је фини канцелариски сто, па се ту нађе негде канабе, која .фотеља“, сточић с цвећем или са малим рибњачићем, по поду простирка каква и т. д. Ормани с архивом и др. примерно су уређени. За акта разна негде су и нарочите кутије или корице, па је све сређено као у канцеларији шефа каквог великог надлештва. |

Стан за послужитеља нема свака школа. Сеоске школе, где је само 1 или 2—3 одељења, обично и нема нарочитог послужитеља школског, него дужност послужитеља врши управитељев слуга или слушкиња, за шта, разуме се, општина плаћа. Школе, где је више одељења, имају нарочите послужитеље и они обично имају стан у школи. У новијим школ. зградама стан послужитељев је одмах до главног улаза. Ту је обично и нарочити прозорићи кроз који послужитељ из своје собе може видети чим ко у школу уђе.

Нужници у новијим и бољим школама у самој су згради на крају ходника. Где вароши имају водоводе (а то има већина че шкик вароши) ту је водовод спроведен и у нужнике, те спира нечистоћу и нужници су увек чисти. Где тога нема опет се на чистоћу нужника довољно пази, те се смрад и лети не осећа.

У већим основ. школама, као што сам већ поменуо, уче са мушка и женска деца заједно. Где је тако, зна се који је нужник за мушку, а који за женску децу. Учитељи опет пазе да за време одмора не иду ни мушка ни женска деца у гомилама у нужнике и да су и тамо као и свуда пажљиви и пристојни.

Да би се ученици упућивали да на чистоту пазе, на мнотим местима стоји више нужника натпис : Чистота је пола здравља, или други овоме сличан натпис.