Učitelj

792 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ | ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

Ја сам се трудио са сазнам мишљење и оних који су за косо и оних који су за усправно писање. Износим читаоцима мишље и једних и других.

Заступници усправног писања наводе разлоге који су и код нас у штампи изношени, 1. ј. правилније се седи, те се кичма не криви, не помаже кратковидост, брже се пише, читкије је и лепше, мање места заузима и Тт., Д.

Противници пак уверавали су ме да се и код усправног писања опажају све оне махне, које су се приписивале само косом писању. Један ме увераваше да је код свог детета, које учи у школи усправно писање, приметио и оно криво седење, које помаже кривљењу кичме, и сувишно сагибање главе, које помаже кратковидости и све остало што се држало да долази од косог писања. Те разлоге слушао сам и од учитеља који у сво-, јој школи. имају усправно писање.

Други ме увераваху да не стоји ни то да се брже пише усправно него косо. Веле, у старијим разредима деца пишу спо рије него што би го било косим писањем. Сем тога, веле, да се доцније и у лепоти не постиже бољи успех усправним него косим писањем. Једни ме опет увераваху, да у старијим разредима, ако се при усправном писању иоле оставе ђаци слободно да пишу одмах се опази нагинање косом писању. Други један ми казиваше да је приметио код својих ђака како од усправног писања неки после нагињу косом писању, али на легу страну нагнутом. По овим разлозима изгледа да рука по природи самој скреће од усправног косом писању.

Но обично ко год није за усправно писање, обично би ми прво рекао: е, није се у практици показало као што бе О КОМ мислило и писало. Разлог одиста важан. Јер често нека ствар изгледа у.теорији сјајна, а кад се стане примењивати, онда или се покаже врло слаба или изгуби много од сјаја свог и од на дања које се ту полагало. Па ипак ово још није разлог да такву ствар треба одбацити. И усправно писање, ако има махна као "косо, овда оно има права на употребу као; и косо. Било оп за

одбацивање тек кад оп имало више махна од косог писања. А толико му се до сад није мотло да припише. ;

Као што се из овог види, махна има и код једног и код другог писања, али, рекао бих да је код усправног ипак тих махна нешто мање. Против кратковидости, кривљења кичме 1 т. д. није спасоносно ни једно ни друго писање. Томе је једини спас да учитељ у почетку пази како му ђаци седе, да их често.