Učitelj

ОСПОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ

У. во ар ој

(НАСТАВАК)

Писање. Две врсте писања има у чешким школама: косо: т усправно. Усправно писање почело се уводити од 1891 г. али не кло обавезно. До данас је уведено истина у већине школа, али не свуда. Зато првих читанака има две врсте: у једнима је писање успргвно, у другима косо.

Где се у првом разреду почело усправно писање, оно се продужавало и даље, те сам тако у многим школама налазио да ђаци пишу усправно у првих 4 или 5 разреда, т. ј. у оним разредима који су таким писањем почели први разред.

Питање о усправном писању и код нас је покретано, па ће се можда и опет покренути. Мене је то питање интересовало, а мислим да ће и читаоце интересовати како с тим стоји у Чешкој. Зато се овде морам мало забавити.

Као. и у осталим земљама, где се водила реч о једном идр. писању, тако је било и у Чешкој. Кад је покренуто питање о „усправном нисању, одмах је та ствар и у Чешкој почела. И као новина, која је много обећавала, брзо је добила много при"сталица. Данас, пак, увидело се да усправно писање, поред свих својих добрих страна, не може дати све, што се од њега очекивало. И противници траже да се напусти проба, која је за. ово неколико година чињена, да се усправно писање одбаци, а да се врати свуда пређашње косо писање. Да ли ће ово мишљење претегнути, још се не зна.

.