Učitelj

796 ОСНОВНЕ И ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

не пажња на све оно у чем греши, те се на тај“ начин писање поправља све више, а погрешака је све мање.

Осим обичних писмених вежбања у чешким школама борижљиво се врше и вежбања у писменим саставима, у самосталном писменом исказивању мисли.

А'и једна и друга писмена вежбања у чешким школама врше се већином у школи. Има и домаћих задака. Они почињу у П раз. (али у том раз. тек при крају год. и продужавају се даље кроза све старије разреде. Обично се у месецу дају по два таква домаћа задатка: један из граматике, други из писмених састава. |

Часови матерњег језика обично се распоређују тако, да пре подне долазе часови граматике и писмених састава. У старијим разредима у чешким осн и у грађанским школама уче се ђаци и немачком писању а и т. зв. округлом писању („ронд“).

За писмена вежбања и писмене саставе има неколико врло ваљаних ручних књига за учитеље. Оне су учитељима од велике помоћи, јер У њима имају методички све до ситнице изложено како ће с ђацима изводити разноврсна писмена вежбања. Код нас пређе беше једно упуство за предавање српског језика, у ком беше и нешто упуства за писмена вежбања, беше некада и књижице „писмени састави: за ђаке; а данас тоганемамо и ни-. шта се ново не јавља, а писању и писменим вежбањима поклања се тако мало пажње, да смо у том управо коракнули натраг место напред.

(НАСТАНИЋЕ ОСЕ)