Učitelj

РАЗВИТАК ДУШЕ 185

конкретних предмета знању апстрахованих њихових особина. ава

Све измене, које чине развитак ума, распадају се као што изгледа на два дела. С једне стране видимо да се способности, које и код детета делују, снаже и проширују; с друге стране — јављају се и снаже нове способности, чији су зачетци код детета једва приметни били. Видимо да, ма да се свака душевна способност развија самостално и засебно, ипак у општем развитку свију способности постоји известан поредак следовања, тако, да једне од њих сазревају пре других.

Усавршавање способности. Развитак способности садржи у себи ово троје: 1.) Стари процеси постају савршенији, а исто тако лакши и бржи. Тако, познавање ма каквог предмета или човечјег лика, а исто тако васпроизвођење у нашем уму предмета или лика, који није ту – све те радње постају лакше и јасније у колико се више понављају. То је усавршавање способдности у одређеном правцу. 2.) Нови процеси, ма да су онако исто компликовани (сложени) као и ранији, врше се лакше но ранији. Гако, усавршавање способности посматрања садржи у себи то, да лакше опажамо и упознајемо непознате или мало знане предмете; усавршавање памћења садржи у себи лакше задржавање и васпроизвођење нових упечатака. То је опште усавршавање способности. 3.) Такво у опште усавршавање допуњује се тиме, што се добија могућност да се врше сложенији и тежи процеси. Тако, развитак памћења то је у исто време прогрес те способности у томе, да се задржавају и васпроизводе и упечатци који мање падају у очи, и сложеније групе упечатака.

Поредак у развитку душевних способности. Једна од најважнијих теорија сувремене психологије јесте та, да у развитку душевних способности постоји известан

одређени ред. Тај ред јако пада у очи у развиткф ин57 "