Učitelj

из ШКОЛИНА ЖИВОТА 828

П Не треба у почетку учити децу у реченицама, као: то је око ; то је нос, и т. д., јер деца све речи сматрају као српски назив тога предмета, и према томе добијају погрешне појмове. Довољно је да одговоре: нос, уста, око, и т. д., 4 доцније проширити у реченице.

ИТ. Свако непосредно објашњење српски, прави већу забуну, јер дете не разумевајући говор, обично, у таким приликама суди, да треба за учитељем говорити речи редом.

ГУ. Јарост не може нигде учинити веће штете настави и деци,

него што овде може учинити Дакле треба — страљења. У. За оваке школе треба озбиљније наставе лчке спрема, већега труга и пожртвонања.

Тамнич

Ш. 1896. год. Дим. Д. Позовић

ЗАБЕЛЕШКЕ ИЗ ДЕЧИЈИХ ОДГОВОРА >)

1. Заклео се за марјаш „Их, господине, ала је овај био луд што се заклео за марјаш“, — казао ми је једном један ђак другог разреда, кад је слључајно прочитао песму „На Дубљу“. С 2. Уши су за теглење

— За што нам требају уши 2 питала је -- на годишњем испиту — учитељица Љ. Ст. једног свог ђака из првог разреда. За то, да их ви теглите, одговорио је ђак.

9: Имена лица

Пошто је П. М. учитељ другог разреда, свршио предавање о именицама, управио је питање на све ђаке, да му сваки смисли по једно име лица. — Сретеновић је први дигао руку. Кажи Сретеновићу ! — Образи господине, одговори Сретеновић. — Није. Ја

Х) Од како сам наставник ја сам ове ствари у приликама бележио, због чега имам повећу збирку. Па како је уред. „Уч“. отворило рубрику и за оваке ствари, то ево где износим један део из те збирке.