Učitelj

842 ОСНОВНЕ и ГРАЂАНСКЕ ШКОЛЕ У ЧЕШКОЈ

живота и да се ђаци нарочито вежбају у рачунању таквих задатака, који ће им долазити у њиховом будућем занимању. Према томе у сеоској школи, чији ће ђаци остати земљорадници, треба узимати задатке који земљорадницима у животу долазе; а у градским школама задатке из трговине, заната, инду" стрије с нарочитом пажњом на оно што је у ком месту најразвијеније. Тако рачунање врло је потребно. На то треба и у нас да се пази колико се год може. — У чешким школама обраћа се пажња на ово; али не баш довољно. Опазио сам тамо у рачунању једну махну, која се и код нас често запазити може. То је оскудица разноврсних и подесних задатака. Чудновато је то, кад је у животу тако много разноврсних рачунских задатака. Учитељ само треба да их потражи и да их прибележава,. Прибележавањем подесних задатака који се чују или смисле може сваки учитељ имати лепу и велику збирку истих. Ако их не прибележава, поборавиће их и на часу рачунања не може их се сетити, па ће се рачунати све слични задаци, или голи бројеви, или се мора само у књигу завиривати.

Чешке школе имају мочникове рачунице као уџбенике за осн, и грађанске школе Оне су пуне самих бројева за рачунање, а задатака је врло мало. То је једна осетна махна њина. Наше рачунице су у неколико боље, али и у њима нема довољно задатака из живота. Рачунањем самих голих бројева постиже зе брзина а примерима и задацима из живота вежба се мишљење и логика у рачуну, Једно без другог не ваља; обоје тек чини целину и даје ђаку знање за живот потребно

Сем уџбеника за ђаке, како за рачун тако и за геометрију има у Чешкој и ваљаних ручних књига за учитеље од неколико писаца.

__ Наставна срества. — Наше осн. школе имају за наст. срество у рачуну само руску рачунаљку и метарске мере. За геометрију немају готово ничега. Чешке осн. и грађанске школе имају опет толико разних наставних срестава, да их ја овде могу само по. бројати а не могу их све описати, јер би ми за то требало више места, него што га овде имам.

Рачунаљака има разне врсте. Налазио сам по школама и руску рачунаљку са 20 и 100 куглица; али се више употребљава друга једна рачунаљка, чешка, коју је саставио чешки учитељ. То је т. зв. рачунаљка с дугмадима “). Исти учитељ саставио је и

7 О њој наши учитељи имају подробнији опис у огласу који је скоро по“ у У У У ји ] Р слала нашим школама књижара В. Валожића, која је по мом предлогу покушала да ту рачунаљку унесе и у наше школе.