Učitelj

168 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

представи скупштини госте, који су изволели посетити ХШ. Учитељску Скупштину, и то: Г. Г. Сретена Аџића и Јеленка Михацлдвића, професоре учитељ. школе; Петра Протића, ректора богословије и Стевана Стевановића професора, и Михаила Новаковића учитеља у пенсији.

Скупштина, поздрави госте са «живели» !

Потпредседник изјави: да је на дневном реду читање записника, прошлих састанака. С тога позва секретаре, да исте прочитају.

Кад је секретар прочитао записник 1 претходног састанка, онда пред седник запита: Има ли ко шта да примети на записник; —

Потпредседник примећује, да је за председника гласало 92, а не 96 чланова, као што у записнику стоји, и тражи да се та погрешка, исправи.

Председник примећује, да је погрешно записано Марко „Антонијевић, већ треба «Антоновић». - МЕ

За тим председник пита: прима ли скупштина прочитани записник са учињеним примедбама 2

Скупштина прима.

После овога прочитан је записник П састанка.

Председник пита скупштину, има ли ко шта да примети на записник другог састанка.

Шетар Никетић рече: да је записник по све нетачан и да га треба исправити, јер у њему стоји: да сам ја као известилац Надзорног Одбора казао, ла сам тражио од благајника Главног одбора, да се рачуни прегледају у почетку јула, а то не стоји,“ већ сам тражио у месецу јулу, а кад ми је благајник одговорио, да рачуни нису готови, ја сам отишао 26 јула и прегледао, а 30 јула потписао сам извештај и 31 однео Главном одбору да се штампа.» Сем овога записано је и то; да сам казао, да је Главни одбор 1605 дин. и 40 пара потрошио од срећака, а треба да стоји: «од улога утемељача и забава», јер су рачуни за срећке одвојени. -

Димитрије Илић вели: да записник није нетачан, као што вели г. Никетић, већ да је нејасан и да има својих грешака и те се могу исправити. Позива Никетића а и остале, да поправе оно, што им се чини, да је у записнику нејасно записано.

Предеедник за овим напомену секретарима, да се у будуће записници не оверавају, док се са О не учини споразум и Ре не исправе.

Драгољуб Ђурђевић напомиње: да међу секретарима има један, који није ни члан Учитељског Удружења, а и никојим другим радом не заслужује, да заузме то место, па е тога тражи, да се замени којим другим, као што је учињено са г. Кнежевићем.

Председник вели: да то није његова кривица, већ ако има грешака, и кривице, то је до дотичнога збора. | .

Петар Јовановић моли, да се не говори на памет, већ нека се заинтересовани обрате мачванском збору за извештај.

Кивојин Кретић вели: као потпредседнику мачванског збора непо"знато ми је, да је г. Јовановић платио улог, те према томе сумња и да је члан. 7 -

Јеремија Томић вели: и да је члан, кад није изасланик, не може бити биран за часника скупштинског.

2.