Učitelj

_ УЧИТНЉСКО УДРУЖЕЊЕ 169

Џредеедник да би ово изравнао тражи акта од Главног Одбора о из-

г. Јовановића. Добивши га прочита скупштини из кога се види: даје . Јовановић члан и повереник смедеревског збора. С тога моли скупштину,

да се на оваквим ситницама не задржава, јер је очекују озбиљнији послови. Предлаже, да се пређе на дневи ред.

Скупштина одобри.

Неколико чланова скупштинских у повећем броју траже, да се изасланици одвоје од гостију, како би се правилније решења доносила.

Председник. Пошто је поштована публика већ заузела своја места, биће незгодно да је морам кретати тамо и амо, а да неби тога било мишњења сам, да и даље остане овако, а ја ћу пазити, па где се посумња у већину при решавању, наредићу поименично гласање.

Скупштина усваја.

За овим је прочитано неколико поздрава из Чешке и Србије.

Председник изволте чути две молбе, упућене Учитељској Скупштини. Нареди секретарима да их прочитају. С

Живојин Поповић чита молбу Кате удове почившег Илије Бирчанина. бившег учитеља, којом тражи помоћ из касе Учитељског Удружења.

Михаило Станејевић тражи, да се не читају честитке, него да се само каже: одакле је и од кога; Исто тако и "молбе да се не читају у целини, него само у изводима, јер се овако одузима много времена, а многи од чланова не. могу остати тако дуго, да би још важније ствари саслушали, већ ће се разићи, и тако ће остати, да се много важније ствари оставе, ода се са мањим бројем чланова решавају. ;

Председник вели: да ово чини с тога што има времена, пошто још изабрани одбори нису готови са повереним им послом. Пита скушиштину да, ли је вољна, да се молба молитељке упути надлежном“ одбору.

Скупштина усвоји. ~

Председник позива. _секретаре да прочитају молбу Стојне удове Јеврема Миловановића бившег абаџије, којом тражи помоћ из касе Учитељског Удружења.

Председник. И за ову молбу мишљења сам, да се упути Ин одбору. Прима ли скупштина.

Скупштина се одазва, да прима.

Председник позва скушштину, да чује предлог Главног Одбора, по коме има да се члановима истога изда на име хонорара за рад на дружинском листу «Учитељу“ шесет динара и тридесет пара.

[0 прочитању истога, председник изјави, да би и овај предлог по досадањој уобичајеној пракси требало упутити Извештајном одбору. Ну пошто је ово ситница, то држи, да би требало, да се одмах о истоме реши.

Анта Голубовић напомиње, да није тражио никада ништа, на, име хонорара, па с тога моли, да се његово име избрише.

Милош Велицеи,. Ја овај предлог поднобим по, дужности, пошто је по. нашим правилима једино скутшштина власна, да одобрава хонораре члановима, Главн. Одбора, а на скушштини је: хоће ли га одобрити одмах или пак слати извештајном одбору. · 3