Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ 995 рина кажипрста!). Колико, дакле, треба да буде дугачка црта на хартији 7 прста. Одмерите, дакле, на горњој страни хартије дужину 7 прста, па повучите положену прту, онако како сам и ја на табли... Коју сте страну школе напртали7 Предњу. Каквом сте је цртом означилиг Положеном.

Плајвазове на скамију, па скрстите руке,

Изиђи, Павле, па измери леву страну школе. (Павле мери од предњег до задњег зида.) Колико је дугачка % 8 метара. Ево и јаћу ту страну означити на табли, Којом ћу је цртом означити Усправљеном. Колико треба да буде дугачка, кад је страна 8м. дужине 7 Треба да буде Зд.м. Хајд да нацртам. (Од левог краја положене црте повучем усправну, доле, 8 д.м. дугачку.) Хајде и ви то на хартији. Колика ће вам ова страна бити на хартијиг 8 прста. Одакле ћете је повући Озго, од левог краја положене црте. Одмерите и повуците црту.

Које смо стране нацрталиг Предњу и леву. Које још треба 2 Задњу и десну. Нека изиђе Аца, па нека измери десну страну,.... Колико је дугачка 2 8 м. Колика ће бити на табли 8д.м. Ево, да означим. (Од десног краја положене црте пуштам усправну доле у дужини 8д.м.).

Колика ће ова страна бити на хартији; 8 прста. Одакле ћете почети7 Озго, из десног краја. Урадите,...

Коју још страну нисмо означили% Задњу. Ево ја ћу је означити на табли. (Положеном цртом саставим доње крајеве леве и десне црте.) Ко зна: колико је ова страна дугачка“ Онолико, колико и предња — 7д.м. А ова страна у школи 7 м. А колика ће бити на хартији 7 прста. Повуците и ви као што сам ја на табли“).

ж

Шта смо ово направили; Школу. Је ли то истинска школа 2 Није, то је нацртана. Колико сам пута мање стране на табли нацртаоћ Десет пута. А јесу ли стране и на вашој школи (на хартији) колико и ове на табли; Нису: оне су много мање.... Нека изиђе Пера и Мика. Пера нека показује истинске стране у школи, Мика на табли

1 Ако је хартија у квадратима, онда удаљење једне црте до друге нека преставља ! метар. - :

%) Разуме се, да се при овом цртању од деце не може тражити потпуна тачност; али томе треба тежити. Нека се, дакле, са овим цртањем не хита: нека се ради лагано, али колико је више могућно правилније и тачније. Нека се још овде деца привикну на тачно одмеравање, које ће им, разуме се, доцније много више требати.

УЧИТЕЉ ; | 15