Učitelj

КАКВЕ ТРЕБА ДА СУ ШКОЛСКЕ МАПЕ 643

буви, рељефи, телуријуми, мапе и т. д, ну најважније је срество мапа. Особине добре школске мапе ове су:

Школска мапа треба да служи наставном циљу. Многе мапе нису за школу. Мапе, што се препоручују и и за школу и за кућу и за канцеларију, више су лукаве рекламе. ПА 9. Мапа треба да одговара начелу очигледности. Учитељи знају, да је велики скок с природе на мапу, и једино ваљаност мапе може ублажити разлику. Планине, реке, равнице и др. морају бити што ближе стварности (да су верно нацртане), па да мапа одговара свом задатку. Тек тако ће деца мапу разумети и она неће бити празна слика, већ очигледно срество. -

3. Школска мапа треба и Физички део Географије да показује. До сада је готово увек искључиво пажња обраћана политичком делу: означаване су границе, вароши, путови и др. а Физички део: јасност равница, планина, река и т. д. занемариван је. Као што смо напред казали, да састав земљишта условљава развитак људски, то ће се само обележавањем физич. дела ово објаснити.

Мапа за школу не сме бити претрпана. Већина садашњих школских мапа и сувише је детаљна — претрпана, а тиме се смета јасном схватању и очигледности. Ништа, неће шкодити, већ ће користити, ако у мапу уђу и она места, којих данас нема, а веома су важна по историју.

5. Школска мапа не сме бити малог размера. Само кад је мапа већег размера моћи ће се означити тачно границе, правци река, планина и др.

6. Школска мапа мора одговарати ступњу науке на коме је она данас. Ово није најлакше пошто, тако рећи, сваког дана постају нове државе, границе, канали, желези др. да тим се јављају нови методи у науци, нови 10Х-

НИЧКИ проналасци И ДО И с ~ 43%