Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 918:

има, а језик је добар, ма да би се и бољи могао очекивати у службеном листу министарства просвете.

После свега што смо рекли о поменутим двема свескама, „Просветнога Гласника“, ми овај лист топло препоручујемо свакоме, који се интересује и прати напредак и кретање наших школа и просвете у опште.

з-Д, У.

Те Уоћиње. Јоштпа! геојаћте 1п-12 дез типа шеитв без тпашиисез е! де (еит јатиШе. (Ењижица. Школски часопис за учитеље п учитељице и њи-

хове породице. 4 св. на годину (2—800 страна). — Годишње 6 дин, (за иностранство 7 дин.) Поједини бројеви 15 пара. — Претплатити се може почетком сваког месеца. — Претплата за месечни

оглед 30 пара. !. део: Разнолије; 2. део: Законодавство и педагогија; 3. део: Рад-у школи; 4. део: Морило, Пробране странице из Лесажа или Предавања за младиће. Уредник Морис Тарди; издање А. Колена и др. Париз 1897. Излази сваке недеље.)

Да бих читатељкама и читаоцима Учитеља дао ма и површну слику о литератури коју имају учитељице и учитељи просвећених народа на Западу, исписах горе наслов једног Француског недељног часописа, намењеног искључиво учитељима и учитељицама; у жељи да их с њиме изближе упознам. У овом приказу ограничићу се само на прву четврт (јануар—март) овогодишњег Уоште (св. !4—(26).

На зачељу листа са слике рељефно одскаче натпис Се Уоште а слику чине четири једна поред друге поређаних књига са насловима: Разнолије (Хагјеје), Педагогија (Редасоглеј, Рад у школи (Тгауеацх всојатвј) и Књижевна дела, које симболично престављају четири дела Уојште.

Корице Уојште редовно су испуњене корисним Напоменама а шк. питањима; Дневником опсаде Париза 1871 (за јануар); Велоси-

педиском кроником. Објавама и преписком уредништва, а завршују их огласи. |

1. Разнолије. Први део Уоште чине Разнолије, и ја ћу их прво и да изложим. Оне почињу Недељном политичком кроником у којој се, на једној страни листа, излажу најзнатнији политички догађаји прошасте недеље, не само за Француску већ и за иностранство. Примера ради наводим ово: