Učitelj

816 - ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

» Србија. Као последица потоњег путовања младог краља српског у Аустрију јесте поновна промена правца српске спољне политике, услед чега је позвано ново министарство, подчињено (иибоде) (!!) аустријској политици,“ коме је председник г. Симић, посланик Србије у Аустрији. (Св. 15, стр. !17).

За овим је одељак Асецајфе (садашњицај, где се у кратко опи- | сују новине из разних грана науке, кретање друштвено, економно итд. — Г-ђа Сошоште од времена на време занима лепе читатеље. Уођште кратким поукама о моди, о женском раду и др.

Забавни одељак Разнолија испуњен је причицама, и новелама. чувених писаца Француских (као П. Лотија, Хамјег де де Мате пи др.); поучним песмицама, козеријама и др.

После забавног одељка долази у Разнолије Научна Кроника; где се у кратко читаоци упознају с разним предметима о велосипеду, о куги у Индији, каламлењу богиња и др.

Скоро у свакој другој свесци Уогште М. Ј. Самћгбз пише Еро- | нику алкохолизма. У њој се очито цртају зле последице пића, или се износе мере за сузбијање овог зла друштвеног. Примера ради. наводимо ово: -

Утврђена, је истина, да се алкохолизам не може потџуно да сузбије у шкоди, докле је он ван школе свемоћан, и докле се рад око продаје ликера буде вршио без икаквих сметња. То се увидело и у дацуе, варошици од 2000 становника у Гарди. Присталице умерености основали су Друштво Младића, уписали су више од !20 чл. створили су читаоницу, сбла, па п продавнице —- али без алкохола. У њима се може да добије за !0—15 пара дин. кафе, чаја, сирупа, вина; на томе је друштво 1896 зарадило чи стих 500 дин. С овом чистом добити и улозима чланова редовних и почасних — ови последњи нису млади људи — исплаћени су трошкови од 950 дин. набављен намештај, плаћени су часописи и више књига.

«Па како чланови не требају само обичну потрошњу већи умне_ хране, отворени су курсеви за младиће као: за читање и писање за неписмене, за остале курс историје, земљописа и књижевности. У курсевима су радили учитељи г. Вошх управитељ комуналне школе, и његов помоћ- | ник г. Мезве!. за

«После сбла приступало се курсевима. Професор Сћ. Се из Мон пеља у марту отпочео је предавања о корисности друштава и удружења ; друг му ". Сасћопл држао је у октобру козерију о народном историку Мпсћеје(-у ; а г. Вопага инспектор гарске академије у новембру козерију о Марку Авредију. ~ б

«Винарски трговци веле, да су били ван себе гледећи како им се одбијају млади потрошачи. Напомињем, како се на то младићи ни мало не обзиру и налазе веће користи и више задовољства у слушању поука 0 Масћејеј-у и Марку Аврелију него у пићу Фабрикованог алкохола. (Св. 18, стр. 146—147).