Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 817 о А | ___-____

Скоро сваки део Разнолија прати дневник (Ал јоџг де јоџт) за, васпитање и настављање деце у недељне дане. За пример узимам ово:

«Ф.. Д.. није једини добар син, који је био тотре да за мајку и свој живот жртвује. И као дечко испод 13 година био је обдарен храброшћу и присуством духа.

«С њиме се десило ово: | · ;

«једном је лежао на, окрајку чуна, База Глеско, која је својина пекарског друштва а био привезан у Пек-луки. Једног дана трже га из сна, у шест часова изјутра, неко запомагање. Његова мати, палећи лампу, случајно упусти ватру у суд пун петролеја и запали га, Њу на мах окружи пламен, који прећаше да је угуши.

«Ф... се не препаде, као што би многи други учинили, 1 дотрча, ухвати мајку за рамена и баци је у воду, а сад одмах загази те је извуче.

«У пркос свију напора овог ваљаног дечка злосрећну жену пламен је јако опекао; али је ипак Ф... својом хитрошћу и присебношћу спречио велику несрећу. И ако га је пламен на више места нагрдио, ипак је он спасао матер од извесне смрти.

«На три године цре тога (било му је око 10 година) Ф... је спасао друга да се не утопи, за што је добио почасну похвалницу, а позније заслужио је и медаљу за спасавање (св. 24, стр. 193—134)

Неизоставни одељак Разнолија јесте Поучна кронина (Сготаце

де | епзејспетеп( у којој су забележене разне поучне ситнице. Од многих примера наводим овај:

Песма као педагошко срество. Не употребљују песму као изврсно педагошко срество само у Француској и Јевропи. У једном дужем чланку г. Стозејогде из Тенанарифе објављује у Рујато како школе на Мадагаскару употребљују песму посведневно.

«Познат је у опште укус Малгаша за јавном речју и за песмом ; она је узрок добром похођењу цркава и храмова, а и хорови су им значајни. Врло се лепо може да појми колико су младићи мадгашки предани овом педаготнком среству. У кући где станујем сваког се јутра и вечера разлеже међу братијом молитва дечја праћена веселошћу, коју бих ја назвао помамом. У њима се не огледа ни светиња места, ни литургиске песме, већ неки световни ретрени у којима преовлађује историја неке мале лађе, која није никад пловила. Не могу да верујем да се тиме хтела у насеобини да усвоји прича о праоцу Ноју, ма да је и наопачко тумачење Св. Писма често почаст при извесним придикама по укусу Малгаша.» (ев. 14, стр. 115)

Да би читаоцима пружило забаве (ФфгасПопв) и задовољства (рјајајга) почев од 26. свеске, уредништво Уоште завело је фотографску кронику (Стотаце рћофогтарћце) ради упознавања учитеља и с овом модерном вештином. |

Од 26. свеке заведен је у Разнолијама и одељак Педагогија на страни (Па редасоге С|гапееге) «ради обавештења читаоца о педагошком кретању ван Француске, где ће се износити месечни преглед

УЧИТЕЉ 54