Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 821

чему се има да припише. Преглед садржаја. 1. Крвава киша у Сгошзе-у; страх извесних становника; празноверица. — Научно објаснење ове боје (прах, полеп, извесног цвећа, микроскопски инсекти). —- 3. Закључак : неоснованост празноверице и корисност знања. 55 :

Објаснење. — 1. Пре неколико недеља у Сгоћаје-у У доњој Лоари становништво је, на своје велико чудо, гледало како из неба пада крвава киша.

Многи од њих беху се уплашили и говораху како овај догађај предказује, ван сумње, велике несреће — вероватно какав скори рат, јер ова крвава киша преставља крв, која ће се тек пролити. Било је људи који се подсмеваху томе и тражаху узрок тој појави; а неки не хтодоше више ни да чују зато. Други, нешто разумнији, незнајући за узрок овој појави обратише се ученим метеоролозима да им објасне ту појаву; и они су им одговорили.

«%. Ево научна објаснења крвавој киши: Има биљака чији прах јако

испуни атмосферу у извесно доба године. Тај се прах неко време задржи у ваздуху као и снег. Ако је безбојан, ми га не видимо; а ако је црвен тли жут ми га видимо. Кад се атмосфера расхлади влажан ваздух пређе у кишу онда вода пада измешана с овим прахом и киша је жута ил крвава, према боји праха. Такву кишу зовемо сумпорном или крвавом кишом. - «Неки учени људи мисле, да у атмосфери има у извесним приликама, веома ситних обојених животињица, које ваздух носи собом о водом из околних бара. Ово може имати везе са сланим барама које се налазе око Сгојзје-а.

«3. У сваком случају може се из овога закључити, како је празноверје бесмислено и може само да помути добро расположење и миран живот извесних људи. У таком случају најбоље је скупити нешто кише и подвргнути је испитивању ког зналца. Наука може да објасни такав појав на основу чепитивања,; па објашњујући га да умири узбуђене духове.» Ов. 14. сгр. 208.)

Као неизоставни одељак Рада у школи служи заглавље: Рачуница, метарски систем и др. (Агитебаџие, взузетше табЕмаив, егс.). И овај је одељак, као и ранији, подељен у раније поменуте курсеве. У њему су наведени многи подесни рачунски задаци с објаснењима, и решењима за тромесечну употребу. Задаци су разноврсни.

Одељак Поуке за основну наставу (Сет саћ 4' бЕиаев ргипајгев) заступљен је у свима свескама Уојште. И он је разнострук. Поред каквог поучног текста долазе рачунски задаци и краћи састави ва, Француски језик. За пример нек послужи:

«Израз синовље: поштовања. — Ах, оче и мајко! Ах, мили моји покојници ! који сте тако скромно живели у овој малој кућици — за све што. имам вама дугујем. Твоје одушевлење добра мајко, потпунце се излило на ме. А што ја подједнако радим на славу науке и Отаџбине, то су посоледице осећаја, које си ми ти усадила.

«(А ти, драги оче, чији је живот био исто онако тежак као и рад, ти

си ми показао, шта може да учини стрплење и дуготрајни напори. За своју истрајност у свакидањем раду, једино теби дугујем. Ти си био не само по-