Učitelj

892 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

стојан, што је последица твог корисног занимања, већ си се дивио великим људима и делима. Погледај на небо, отпочни с почетка и вечито тежи за бољитком -— то је оно, чему си ме ти научио.

«ја те се још живо сећам, како по свршеном раду с вечери читаш изреке о борбама, из књиге о сувременој историји, које су ти изазвале славну споху, у којој си и сам учествовао. И кад год бих што читао, ти си тежио да ме поучиш како да појмим величицу Француске.

„Нека сте обоје благословени, драги моји родитељи, за све то и допустите ми да вама посветим почаст, која је данас указана кући овој (св. 22, стр. ЗА3)

Знатан део Рада у школи испуњују поуке из разних грана науке: Историје о Феудној влади, архитектури средњега века, ренесансу и др. Географије о барама и језерима Француске, о дрвљу и шумама Француске, о Елзасу и Лорену и др.; Физике о барометру и баром. притиску, о пумџи и сиФону и др. Хигијене о наследности; Земљорадње где има разних поучних козерија. Ту спадају и Поуке противу алкохолизма (Епзејепетеп. апбајсоћоцуче) у којима се износе штетне последице због употребе алкохола.

Сем овога има и тако зване Кратке поуке (Вгеуеје ејетептајте) о грозници, мале задаће из Рачунице и др.

Забавни одељак рада у школи чини Недељна лектира, у којој се износе разни морално - поучни састави или по каква новина. За пример узимам ово: |

„Подморска лађа, — Сада се у Америци ради нека врло чудновата подморска лађа. Дуга ће бити 15:24 м. а широка 3:05 м. и имаће облик рибе. На крову лађе биће мала кула, помоћу које ће се мотрити за колико је лађа под водом. Загњуравање вршиће се помоћу крме и променом терета; што ће се постизавати извесном преградом, која ће се водом пунити или празнити.

«Лађа ће се кретати на површини воде помоћу гасног мотора и електричног акумулатора, који ће бити под водом. Предвиђена брзина биће у почетку 250 м (15 нида) а после 134 м (8 нида). Наоружана ће бити торпедном цеви и динамигним топовима.“ (Св. !6, стр. 246.)

Последњи одељак Рада у школи јесте Васпитање девојана (Едисаноп Фезв јеппев НПезј. У њему се износе ситнице за вежбање у правопису о кујни, о пијаци, о правој кокетерији; мали рачунски задаци с примерима; о економији у кући; о краћим писменим саставима на матерњем језику и друге корисне поуке. Скоро свака је поука објашњена и протумачена. Као пример нек послужи ово:

«Излишан трошак. — Девојке треба савест вазда да гризе, када учине какав излишан трошак на кокетерију или што неразмишљено. Ко ће да наваша толики новац што га ви трошите; То ће можда учинити ваши

родитељи горко се мучећи и лишавајући се сваке угодности. Помишљате ли, чиме ћете им се зато одужити; Нека ће од вас можда почети да ра-