Učitelj

824 ГЛАСНИК

пољопривредној грани врло оскудна, а и оно мало књижица, што је овда-онда у штампи о „Гајењу свилених буба“ изашло, све се распродало, тако, да је данас ретко доћи до ма које од њих.

Госп. Марковић, осећајући оскудицу у овоме, израдио ову корисну књижицу, чији наслов горе исписасмо. У њу је унесено све што пољопривредник треба да зна из овога предмета. Поред текста додате су и слике, да боље објасне: оно о чему се у њој говорило. За тим је на крају додато и подизање белих дулова, чијим се лишћем једино и храни свилена буба.

Друговима — учитељима препоручујемо ову ваљану књижицу и молимо их да се заузму, те да се она међу пољопривредницима и чита.

А, Голуб.

ГЛАСНИК

пи

БЕЛЕШНЕ И новости

Надзорници оеновних школа у 1896—7 години, — Одлуком Господина Министра просвете и црквених послова од 14. овог месеца на основу члана 73 и 74 зак. о осн. школама, именовани су за надзорнике осн. школа у 1896—7 тк. години: |, Алекса Станојевић професор зајеч. гимн, за, град Зајечар и срез зајечарски, 2. Андра Гавриловић проф. беогр. гимназије за женске школе у Палилули и Вежбаоници у Београду, школу у Топчидеру и срез моравски у ок. пожаревачком, 3. Богдан Јанковић професор беогр. гим. за женску школу у Дун. крају у Београду и срез посавски окр. подунавског; 4. Божа Кнежевић проф. чач. гим. за Ужице и срезове: ариљски, златиборски и црногорски; 6. Васа Димић про. беогр. гимназије за срез пожаревачки; 5. Васа Петроврћ проф. пож. гимн. за срез деспотовачки и ресавски без Свилајнца; 7. Војислав Вуловић про. беогр. гимн за мушку школу на Дун. крају у Београду и срезове: посавски и грочански окр. подунавског; 8. Димитрије Марчић проф. чачан. гимн. за, срезове: трнавски, таковски и качерски; 9. Димитрије Тричковић проф, круш.. гим. за срез девачки и Ћуприју; 10. Добросав Ружић проф. ваљ. гим. за Ваљево и Шабац; 11. Бока Стојковић проф. нег, гимн, за Неготин и срез крајински ; 12. Жеивојин Ђурђевић проф. круш. гимн. за Крушевац; 13. Жеивојин Јанићијевић проф. краг. гим. за срез јасенички окр. подун. без Паланке; 14. Живојин Јуришић про. бвогр. гимн, за срез мачвански: 15. Јован Дамњановнћ проф крагујев. гимназије, за Крагујевац и срез крагујевачки. 16. Илија Ђукановић професор ваљевске гимназије, за срезове: тамнавски и посавски округа ваљевског, 17. Илија Миљковић учитељ из Београда, за срезове: голубачки и поречки. 18. Јања Поповић хонорарни професор Учитељске Школе, за срезове: моравски окр. нишког и ражањ-