Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 893

дом. заслужи коју цару и покушати да то исплати мајушном зарадом, коју најзад потроши (без рачуна. Помислите, да ли је то оправдано7 Ви сте младе, и ви треба да мислите на време када то не ћете бити; а понајпре на оно блиско доба, када ћете морати сами да поводоте домаћу економију. И најмања економија коју поведете, не трошећи ни на шта излишно, биће вам од недогледне користи; тим више, што ћете се навићи на штедњу ствар врло потребну у животу.» (Св. 18, стр. 280.)

ТУ. Четврди део Уоште испуњују наизменце МогШо|-ове пробране странице из чувеног Гевасе-овог романа, са В1авг под насловом Шеагозте де 64 Вјаз де Јат апе, или Јавна предавања (Сопгегепсјег) са различитом садржином. Напр: Опште право гласа и гласање (Цев гшрасе штуегвеје, еђ је уоје) од улеПој-а; Елентрицитет и његова примена (1: Ејбећтенб еј вез аррпсанопв) од Е. Рмпсош!-а; План предавања о Русији од Ттабис-а; Земљорадничко књиловодство (Га сотарфари те агтеоје) од П. 2ХоПа.

Од свију предавања највише пажње заслужује оно о Електрицитету од про. г. ОПлтсоцгј-а, које се налази у 17. и 25. свесци.

Интересно је, да је на челу сваког предавања истакнут садр-

жај (вопштајгеј; за тим се поступно излажу ствари поменуте у садржају и на завршетку се изводи поучан извод (гбзшаб). - У овом делу налазе се „пробрани задаци (Сћотх де деуој 8) за ученике вечерњих школа. Ту су заступљене грађанске поуке, поуке из геометрије, из језика (Француског), рачунице, књиговодства и разне правне поуке за обичан живот.

Сваки од четири дела уоште има засебну пагинацију (стране).

После овако разноврсног и богатог садржаја, као што га има горе приказани часопис, намењен учитељицама и учитељима, излишно би било потрошити ма и једну реч за препоруку Уодште, — Упознавши лепе читатељке и читаоце Учитеља с Уоџшште, желим још, да тиме постакнем све оне, који знају Француски, да се користе овим ваљаним и стручно уређиваним школским часописом.

И. М. Спасић

Свиларество или гајење и неговање свилене бубе, (за народ и школу са 49 слика у тексту) израдио Јоца Марковић стручни економ Ратарске Школе у Краљеву ит.д. Београд штампарија Петра К. Танасковића 1897. Цена 2 динара.

Од пре неколико година учитељи у Србији почели су по народу распростирати семе од свилених буба, а и сами отпочели су гајење тако, да су они постали најмарљивији поборници за развитак ове корисне пољопривредне гране у нас. Но књижевност је по овој