Učitelj

ој а

|Сиа

ГЛАС Н-И-Е

Учитељско друштво у Кракову има капнтала 25.308 Фор. и књижницу са. 1050 ком, књига. Пре кратког времена, ово друштво је решило, да приређује предавање за образовање жена, матера.

Учитељи посланици, — У аустријском царевинском већу има 3 учи-

теља посланика: два Немца, од којих је један либерал, други клерикал и.

трећи је Чех старац, сав сед, а духом млад и припада младочешкој слобоАдномисленој странци. Учитељски листови се љуте што је у Аустрији од 65.000 учитеља само тројица у скупштини, па сравњују тај број с бројем 36 професора и 28 попова посланика исте скупштине. Они се љуте, што имају бар та три заступника, а код нас ником и не пада на памет, да би требало и ког учитеља примити у скупштину, Но учитељство ће морати тражити да тамо има својих заступника.

Поправљање чешких читанака. Већ од дужег времена подиже се глас у Чешкој да треба поправити читанке за основне и грађанске школе. Ове године је влада одредила нарочиту комибију, која ће читанке поправити. У овој комисији су: један земаљски инспектор као председник, један проф. учитељске школе као подпредседник и четири учитеља из Прага и његове. околине. — Овако и на овај начин лржимо и да треба читанке радити, а не као што то иде код нас, где се о том управо и не води брига докле ко год сам не изради и поднесе који уџбеник, па се тек онда на надлежном месту мете прст на чело и стане да «умствује» : да видимо, да гледамо. И ограничи се само: на оно, што је поднето, што је приватном иницијативом покренуто; а да се и што друго озго покрене, то као да не спеда у дужност онима, тамо горе. .

И наше читанкв не одговарају потребама наших осн. школа. За први разред имамо нову, коју ћемо тек видети на пракси, а остале су све неподесне. За П раз. не одговара ни програму, за Ш. је слабе садржине, за ТУ. је опет мало једрија, али сувише тешким и неподесним стилом написана; а са У им У!. раз, и немамо никакве читанке. И то тако траје већ толико година.

Педагошка изложба. — биће 1898 лод. у Бечу. На овој изложби биће изложена наставна срества и предмети за чување и неговање младежи, Ми за раније скрећемо пажњу наших просветних чинилаца на ову изложбу,

Награђивање учитеља, У Француској дају се сваке године сребрне медаље завлужним учитељима, с којима иде у исто време и новчана награда. У последње време овда онда подиже се глас, прогив тога, што се ове награде чешће дају учитељицама неудатим, које ни годинама, _ службе, ни радом нису боље од других удатих учитељица.

Невино осуђен учитељ, Пре 20 гол. у Дунгену у Познањској убијена је једна ученица. Сумња је пала на учитеља и он је осуђен на 15 год. робије, што је и одлежао. Пре неког времена други један човек на самртном часу казао је, да је он то дете убио. Сиромах учитељ био је дакле, невин.

Не дају учитељу живети. Пре кратког времена земаљски школски савет горичко гградишки наредбом је забранио учитељима да буду и општински писари или секретари. Средишни учит. одбор се на ово жалио министру, наводећи, да школе ништа не губе тим, што учитељ и у општини ради, јер