Učitelj

~ ГП АЈС НИК 835

они то раде ван школ. часова, а у исто време ово није посао, који понижава положај учитеља. Но најглавнији разлог је за ово, што су тамо учитељи врло слабо плаћени, па су принуђени да буду и опшгин. пивари, Сад им то не дају, % и после толиких молаба не мисле им плате повећати.

Учитељеско друштво у Енглеској имало је на крају прошле године 36.789 чланова. Поред др. послова, ово друштво је прошле године издало 30.000 фор. на помоћ појединим члановима и породицама умрлих чланова.

Сахат као компас, Ко хоће да тачно зна стране света, може се послужити сахатом као компасом. Сахат, који тачно ради, положи се водоравно и окреће се тако да врх мале сказаљке буде управо на ону страну где се сунце налази у то доба. Кад се сахат тако намести, онда, је југ управо на средини између мале сказаљке и броја ХИ. Н. пр. ако у 6. е. у јутру тражимо југ, доћи ће да је тамо куда показује бр. 1Х. Остале стране лако је после одредити према јужној.

Вештачка евила. — Енглески часопис «Попдоп Меџз“ пре неког времена донео је низ слика, које показују како се сад већ израђује свила. Ова свила озбиљно почиње конкурисати досадањој свили од свилених буба. Ово је пронашао Француз, Хилер. Он није баш намеравао да свилу израђује, него је само покушао да изради онаку материју, као што је она коју свилена буба у свом телу приправља за свилу, и то му је испало за руком тако, да је после почео и свилу извлачити. Ова вештачка свила од целулозе ни мало не уступа свили од свилених буба, има исту ојајност и Финоћу, а боји се врло лако и лепо. Шта више, док од свил. буба буде свиле и разног квалитета, што зависи од рђавог времена и топлоте, докле се бубе хране, код ове вештачке свиде тога нема.

Фабрика, врло велика, за израду вештачке свиле већ је подигнута, у Безансону. У њој је 12 хиљада стаклених ваљака, из којих се кроз врло узане рупице извлаче влакна из течне нитроцелулозе. Влакна ова тако су танка и Фина, да њих 10 тек су дебеле као влакно човечје косе с главе.

У овој Фабрици израђује се дневно 200 килограма свиле. и у Енглесвој се већ зида таква једна, фабрика, а биће их скоро и више, јер је тражење ове вештачке свиле већ врло велико. Тако ће скоро свила, сигурно појевтинити, те ће се и сиротиња свилом одевати. А сироте свилене бубе сад могу ићи у пензију, јер су доста и служиле за толико стотина година.

Разне белешке. — У Виртембергу сваке године опада број ђака, у основ. школама. За последње 4 године опао је број ђака за 12.342. у Карловим Варима (Карлебаду) немачки учитељи мисле да подигну дом за учитеље који то купатило посећују. Друштво то од 823 члана има већ 19.500 Фор. 1895 г. имали су 28 учитеља и учитељака из Немачке и 18 из Аустрије помоћ од друштва у том, што у купатилу нису плаћали лекаре, купање, итаксу за музику. — У Холандији има учитељских друштава 110 са 1.000 чланова. Осим ових друштава која чине савез учит. друштава, има још два одвојена учит. друштва, од којих је једно социјалистичко учит. друштво. — У Истри има 18.000 Талијана а, 185.000 Словинаца, Хрвата и Срба, па опет су тамо сад у земаљском школ. савету самп Талијани.

А

%

5

сл