Učitelj

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД 7,

изнесмо овде да учитељи нар. школе треба да стоје својом духовном надмоћношћу много више него што се данас сматрало, Професорски Савет Учит. школе у Алексинцу да би с једне стране свео број ученика који су се пријавили ове године на упис у Учитељску школу на онолику меру колико је решењем Министарског Савета и одлуком Г. Министра просвете потребно било, а с друге стране да би дао јаче гаранције за што потпуније разумевање оних предмета, који се предају у Учитељској Школи, тако иради чвршће основе на којој ће се зидати зграда стручног образовања будућих учитеља, решио је да се ове године у 1 разред Учитељске Школе првенствено приме ученици који су свршили „начисто“ УГ или У раз. гимназија, за тим оне који свршили с одличним или врло добрим успехом ТУ разред гимназије па тек онда с добрим. Значајна је околност и та што су примани од пријављених ученика првенствено они који се могу сами издржавати а од њих су прво бирана учитељска и свештеничка деца па тек онда други.

Ове године примљено је у први разред 35 кандидата, чији је избор одобрио и Г. Министар просвете.

ж

И ако је законом, који је донела народна скупштина још претпрошле године нарочито препоручено у прелазним наређима да се најдаље до 16 августа прошле године морају В. Ж. Школе претворити у женске учитељске школе а законом о установљењу девојачке школе још пре 11 година прописано да се она мора отворити у што краћем року — ипак то још ни до ове године није извршено. Као што смо и напред казали врло је важна ствар с каквом спремом излаве васпитачи омладине у народним школама. Данас ни Учитељ. школа у Алексинцу не даје ону и онакву спрему учитељима основних школа каква би требала да је а камоли наше В. #66. Школе, које не дају ни онолику ни онакву спрему колико бар. гимназије. 6 тога је испуњена једна велика потреба доношењем закона о установљењу женске Учитељске Школе, којим се хтело да се будуће наставнице изравнају са својом спремом са учитељима који свршавају учитељску школу кад су и доцније у животу изравнати у свима правима с њима. Мислимо да подижаћи глас у корист што скоријег извршења овог закона дајамо израза јавнога гласила и очекујемо што пре резултате по овом.

У Београду у В. Ж. Школи ове године налази се у Бр 170 ученице у П 138 у ПТ 149, у ГУ 130 у У 89 у УГ 141 свега. Било је уписато 900 али одсељене су 46: у Крагујевачку В.жЖ. Школу