Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 151

Док је у Косовском Вилајету број срп. школа тако, велики дотле у вилајетима Солунском и Битољеком још врло мален (свега 10). То је зато што је отварање срп. школа у ова два вилајета тек сад ове год. најновијом ирадом Њ. Ц. В. Султана дозвољено. У Битољском Вилајету отворене су ове школе за сад у Битољу, Прилепу, Ориду, Крушеву и Лазаропољу. У Солунском Вилајету су: У Солуну, Вардар Капији, Јениџе Варлару и Дорјану и Водену.

ж

Српска гимназија у Солуну, постоји од 1893 г. и носи име «Дом науке.» У овом Дому су за сад % разреда гимн. са 140 ученика и 20 ученица. Деца су већином из села и вароши солунског вилајета па за тим из косовског и битољског. Предају се сви гимназиски предмети а од страних језика уче. се: турски и Француски. Има |! управитеља и !0 професора и предавача. У заводу посгоји пансионат (стан и заједничко храњење.) Сва су деца уннтформисана једнако. Школа је смештена у 3 велике и лепе зграде у најлешној улици солунској. Уз гимназију постоји и основ. школа за Хамиди махалу. Ученици певају недељом и празником 7 Срп. цркви Св. Саве. Напредак ученика у наукама је примеран.

Сри. основ. школа у Солуну на Вардар напији. У школи има ! управитељ и 3 учитеља. Школска зграда је врло пространа, удобна и налази се у најживљој улици тога краја. Школа има 4 разреда. Ученици су из Солуна, а за тим из села и вароши солунског вилајета. (Струмица, Ђевђелије, Кукуша, Дорјана и околине) Деца са стране, којих је 45 налазе сву пансионату у истој школи. Света је уписато 106 ученика и ученица који су униформисати.

#

Основне школе у Водену, Јениџе Вардару и Дорјану.

У Водену је мушка и женска школа. Уписато је 87 ученика и ученица. Има | управитеља, ! учитеља и 2 учитељице. За, сад има 4 разреда.

У Јениџе Вардару је школа са 6 разреда за сада има 1 управитеља, 1 учитеља и | учитељицу. Имаће до сад око 80 ученика и ученица.

У Дорјану је скоро отворена школа са 6 разреда. Упис ученика још траје. Рачуна се да ће се уписати до 80 ученика-ца. Има ! управитеља, 1 учитеља и 1 учитељицу.

БУГАРСКА –

Ових. дана изашла је у Софији «Статистика за училишцата вљ кнажевство Бљагарил прмађ учебната 1894—95 година; частђ 1. Основни училица: училинца, учигели и ученици» (49 стр. 1.655), коју је издала кнежевска бугарска статистичка канцеларија, (Статистическо Бето). Ова је досад објавила знатан број статистичких радова о становништву, насељеним местима и стоци, о трговини, чиновницима и др. Од школске статистике, сем горе поменуте, канцеларија је издала школску статистику за школске 1888.—1891, године, као и статистику О свој деци, што подлеже обавезној настави и о оној, која су испунила ову обавезу шк. 1888. и 1889. године. | Већ су у штампи и објавиће се ускоро и Џ. део првонаведене књиге, у којој ћб бити школске зграде, наставна средства, намештај и трошкови у основним школама; потом Ш!. део, у коме ће бити учитељи и учитељице основних школа и најзад ГУ. део, у коме ће бити средње школе (све за шк. 1894. —95. годину).