Učitelj

158 школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ

лико учитељских снага и 12 српских вероисповедних забавишта с 12 забавиља. Од учитељских снага су 299 учигељи, 104 учитељице и 12 забавиље.

У Хрватској и Славонији само су !7 црквених општина постоје српске вероисповедне школе са 37 одељених школских разреда, у којима делају 37 учитељских снага и то 23 учитеља и |2 учитељица. И тако у целој митрополији Карловачкој има 440 школа и толико учитеља, од којих су 324 учитеља а 1!6 учитељице.

ДРУГЕ ЕВРОПСКЕ ДРЖАВЕ РУМУНИЈА

Румунска нар. скупштина донела је закон о зидању основ. школа и оснивању школских фондова. Тај је закон донесен у 8 и 9 св. „Просветног Гласника“ и тамо упућујемо читаоце «(Учитеља» да га нађу и прочигају,

"јер има у њима интересантних ствари. Не би било згорега да и наши меродавни кругови пораде да се оснује какав Фонд и код нас за подизање школз. зграда и да држава стане на пут даљем подизању произвољних зграда које се употребљују за школе — као што је то већ у Румунији.

ДАНСКА

Министар просвете расписао је прошле године свима школама да обраћају пажњу на дечје игре и препоручио да се напише систематски уџбеник за исте.

ж - ,

Данска има два завода за негу и васпитање слабоумне деце у вези с идиотским кућама у Гамлу, Бакхаусу и Ебергарду. Вредност имобилијаре ових завода износи 645.000 одн 980.000 круна. У годишњим извештајима, за прошлу годину читамо; да се успех постигао онако како се желело у погледу наставе, ручних радова земљорадње и градиринарства, а код девојчица у погледу жен. радова, прања, кувања и шивења. Плате сталних. учитеља у заводима изнови од 1134—1458 марака.

ж

У Фредерихсбургу моднесен је предлог да се у централној кујни, у којој се готови ручак у хладним зимским данима за сиротне ђаке, вежбају девојке виших разреда грађ. школа, у кувању.

У исто време с тим изишао је позив у неким виђенијим листовима за. скупљање прилога за увођење домаћег газдинства за ученице у продужним школама у Копенхагену.

ЕНГЛЕСКА

У Лондону је основано још 1889 год. једно друштво, коме је циљ, да, се стара, 0 исхрани деце, која основне школе посећују, а међу тим сиротног су стања. Но сад се и деци имућнијих родитеља издаје рана у школи, али само у том случају, ако им је стан од школе подалеко,

ж

После кратког боловања, преминуо је чувени дублински грађанин, 51 Јоћп М/шШалоз, проф. унив. дуб. Држали су га међу најспремније професоре универзитетске, писао је о астрономији и о историји дублинског универзита.