Učitelj

ЕЊИЖЕВНОСТ · 165.

воље и карактера. Ово се може вршити на разне начине: угледањем, подражавањем, навикавањем и др. А и срества су разноврсна: похвала и награда, поучавање и саветовање и др. О .свему писац јасно и исцрпно. разлаже. -

Предмет је четвртом одељку (стр. 494—459, 55 193—207) васпигни поредак, дисциплина. Изложив задатак и врсте дисплине (домаћа, школска,. црквена, војничка, државна, социјална), писац казује наслове од којих зависи дисциплина и средства за одржавање исте (заповест, казне и др. Н послетку говори о обзирима, које треба имати при дисциплинском поступку, о поретку при настави и о редарсгву. Као што и читаоци виде, све су ово важна питања, 6 којима сваки наставник треба да је на чисто.

Последњи, пети одељак (стр. 460—469, 8 208——212) посвећец јепрегледу оних резултата, који целокупним васпитањем треба да се постигну. Савршеност зрела човека. у погледу телесном и духовном, треба да је резултат васпитања. Али се не постиже. увек довољан успех. Узроци су различни.

Тиме је завршен и други део педагошке науке. А ова два дела, која. смо прегледали (Педагошка Телеологија и Методологија), и чине управоОпшту педагогику. Грећи део, наука о школској организацији, то је већ. Повебна Педагогика. Писац је овом трећом делу посветио два последње параграфа.

Књизи је на крају додат, поред обичног прегледа садржине, још и азбучни списак свега о чему се у овом спису говори. Овим је јако олакшано да се у књизи лако и брзо пађе оно што се тражи.

Писац је ово дело марљиво и свестрано разрадио, управо онако, како смо од поштованог професора могли и очекивати. Поред тога штампа је лепа и мало је погрешака штампарских. А. г. Бакић пише тако лако и разумљиво, и с друге стране тако лепо и занимљиво, да ће ову књигу = нестручњак с уживањем прочитати. Али нарочито наставници наших основних и средњих школа никако не смеју пропустити, а да овај зборник педагошких истина не прочитају и не проуче. Бољег дела по овој струци у нашој књижевности нема, а мислимо да иу светској књижевности заузима одлично место.

То је све што имамо да кажемо о најновијем г. Бакићевом књижевном раду. Р.

ПРЕГЛЕД ЕЊИГА И ЛИСТОВА р СРПСКИХ Српска краљевска учитељека школа у Алексинцу школске 1896-7 године. Спремио Петар Деспотовић, управитељ учитељске школе, Београд. Штампано у електричној штампарији Ђуре Станојева. |

1597. стр. 58.

Учитељска, :икола је врло важан просветни чинилац. За основну школу је пак она од пресудног значаја, те ће њен живот и рад интересовати учи– тељство. Из тог разлога и приказујемо књигу, којој наслов исписасмо.

Прву половину књиге чине краћи чланци осморице наставника ове школе. Поред тога, што је врло корисно на сваком месту што добро запи–