Učitelj

170 0 ВИЖЕВВОСТ

Турчину, али још више својим дивљим нагонима ',. Писац је приближно ономе стању изнео и културне прилике, као и обичаје и навике народне, те читалац може све то гледати као на позорници.

Душевни и просветни рад мученика Хаџи Ђере сличан је и са радом наших народних учитеља. Не само у школи, но и у народу, учитељ наш среће све оне поворке ала, која ничу из неукроћених нагона и дивљих страсти људских. Питомити и слабити их, светлећи примером и нежалећи труда ни речи — ето то би био задатак наш.

У то име нека је светла слика „Хаџи Ђера“ препоручена за читање како омладини нашој тако и свакоме, коме је будућност народна, на срцу. У њој је пуно и поуке и забаве. 6. 6. 6.

Изгубљено дете. Приповетка за младеж Христифора Шмида, превео Мих. М. Станојевић, учитељ. Издање књижаре Велимира Валожића. Цена 0:60 д.

Наша дечја књижевност обогаћена је последњих година неколиким одабраним приновама, како у ориђиналима, тако и у преводима. У низу ваљаних превода стоји и приповетка за децу, чији наслов горе исписасмо.

Христифор Шмид је чувен у Немачкој као писац приповедака, за младеж. Његове приповетке преводе на своје језике сви културни народи, а нешто од његових радова имамо и на Српском Језику. Г. Мих. Станојевић учинио је лепу услугу и српској књизи и српској омладини, што је у овај мах превео на српски једну од најбољих приповедака Шмидових. У Изгубљеном Детету Шмид у лепој слици поучава омладину патриотизму и човекољубљу, тако, да прича оставља дубок и трајан утисак у души читаочевој. У причи се описује један догађај из ратних окршаја између Француза и Немаца.

Изгледа, да је г. Станојевић хтео да пренесе на наше земљиште догађај из ове приче. За то је ваљда посрбљавао имена лица и имена места. Ако је хтео то, намера му је похвална, али је није извео као што ваља, те је у томе сам ориђинал изгубио нешто од своје вредности. Језик није без махна, и у том погледу истичу се нарочито многи германизми. Ипак се књига може топло препоручити сваком читачу, нарочито омладини обојега, пола, којом се овде нуди пријатна забава, једра и здрава поука.“ | С техничке стране књига је добра; илустрована је, и има А штампапа табака мале осмине. Цена 0:60 дин. л.

Ђачка књижница с календаром за школ. 18928 годину.

Поред ђачког календара „Школе», који излази већ 4 године, и који је намењен поглавито ученицима основ. школа, јавља се у овој 1897|8 школ. година још једна књижица ове врсте с насловом који горе исписасмо, а која је намењена више ученицима средњих школа него основ. школи. Замисао, којом се хтела да пружи књижица омладини да удесним таблицама, за распоред часова, за изостанке, уштеђевину и т. д. помогне ђацима и да их управо подсећа на љихове дужности, за похвалу је. Календар је такође потребан ученицима како оредњих тако и основ. школа. Само требало је додати књижици још више празних листа за ђачке записе, а то се је могло пружити за цену од 30 п. дин. За похвалу је такође што је повез леп и чиниће да књижица дуже траје. Књижица се може добити у књижарама, Валожића и Стајића.

% Ова је књига сад и препоручена одлуком г. Мин, Шросвете да се може упожребити за поклањање ученицима оси. шн, о годишњим испитима.